Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gáttornával a gátlások ellen!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • PR/S. J. • MAGAZIN • 2019. július 18. 12:30
Gáttornával a gátlások ellen!
Physioptimum-sorozat – 2. rész

A gáttorna elnevezés alatt a medencefenék izmainak erősítésére szolgáló speciális gyakorlatokat értjük. A Physioptimum tanfolyama korra való tekintet nélkül ajánlott a hölgyeknek, akik akkor is felkereshetik a magánrendelőt, ha még nem érinti őket az inkontinencia. Sorozatunkban dr. Sárosiné Hőh Henriette vezető gyógytornász hívja fel a figyelmet a téma fontosságára.

Dr. Sárosiné Hőh Henriette

Fotó: Gyulai Hírlap – Bimbó Lajos

A gáttorna vagy más néven intimtorna még manapság is tabutémának számít, pedig az inkontinencia, azaz az akaratlan vizeletcsöpögés problémája sokakat érint. A nőknek és a férfiaknak is érdemes „karbantartaniuk” azt a különleges izomcsoportot, amely a medencefeneket alulról lezárja – hangsúlyozta dr. Sárosiné Hőh Henriette.

Mint ismertette, a Physioptimum magánrendelő intimtorna-tanfolyama egy hónapot vesz igénybe, a bő egyórás foglalkozásokon heti két alkalommal kell részt venniük a pácienseknek. Ez idő alatt megismerhetik a gátizom működését, és megtanulhatják, hogyan erősíthetik azt. Mint megtudtuk, a gyakorlatokat először tehermentesített pozíciókban, hason, háton vagy oldalfekvő helyzetben végzik a résztvevők, majd áttérnek az ülő és az álló pozíciókra is.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Bimbó Lajos

Dr. Sárosiné Hőh Henriette elmondta: nőknél a hüvelyi úton történő szülésnél megnyúlik és berepedezik a gátizomzat, ekkor jelentkezik a leggyakrabban átmeneti vagy tartós vizelet-visszatartási probléma. A szakember rámutatott: a terápia a megelőzésben és az enyhe fokú vizeletcsöpögés esetén segíthet, a komolyabb problémák műtéti eljárással orvosolhatók. Hozzátette, a tréning szülés után, a változó korban, túlsúlyosaknál, a székrekedésben szenvedőknél is segítséget jelenthet, és azoknak is ajánlott, akik a dohányzás vagy az asztma miatt sokat köhögnek.

A vezető gyógytornász arra is felhívta a figyelmet, hogy a gátizom-erősítő gyakorlatokat mindenképp szakember segítségével kell megtanulni, hiszen csak így sajátíthatják el megfelelően a helyes légzést és a tehermentesített pozíciókat.

A tréningre a 06-30/476-3370-es telefonszámon vagy a physioptimum@gmail.com e-mail-címen lehet jelentkezni. A magánrendelő Gyulán, a Tiborc utca 43. szám alatt található.

GYULAI HÍRLAP • 2019. július 18. 12:30
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)