Görgényi Ernő elmondta: örül, hogy a brüsszeli székhelyű intézet ismét aranycsillagokkal jutalmazta a Gyulahús Kft. termékét, jelen esetben a mangalicahúsos vastagkolbászt. Mint mondta, ez azt igazolja, hogy folytatódik a gyulai húsipar újjászervezésével megkezdődött sikersorozat.
Ez a sorozat egyrészt gazdasági sikerekből áll, hiszen az újjászervezés előtt folyamatosan veszteséges volt a cég, de nem szabad elfelejteni a belföldi és külföldi szakmai sikereket sem.
– Mi, gyulaiak kihúzhatjuk magunkat, és megállapíthatjuk, hogy a húsipari szakemberek mai generációja méltó Stéberl András életművéhez – hangsúlyozta a polgármester.
Daka Zsolt emlékeztetett: májusban egy hollandiai saját márkás kiállításon vett részt a Gyulahús Kft., ahol a saját standjukon mutatták be a termékeiket az érdeklődőknek. Az eseményre elvitték a mangalicahúsos kolbászt is, amelyre felfigyeltek a szervezők, és beválasztották az Új termék kategóriába.
A következő lépés a Nemzetközi Íz és Minőség Intézet elismerése volt. Az ügyvezető kiemelte, hogy 2015 óta minden évben díjazták valamely termékét a cégnek, sorrendben a gyulai kolbászt, a gyulai szalámit, a pokolszalámit, tavaly pedig a kézműves vékonykolbászt.
Megtudtuk, hogy a zsűrit Európa kiemelkedő kulináris és sommelier szervezeteinek tagjaiból választják ki, akik egy vakteszt alapján értékelik a termékek ízét, illatát és megjelenését is. A bírálati szempontok súlyozott matematikai átlaga határozza meg a minősítést, amely a mangalicahúsos vastagkolbász esetében 85,3 százalék volt, ezzel a Figyelemreméltó íz kategóriába sorolták.