Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megnyílt az első gyulai nemzetközi művésztábor kiállítása

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2019. április 12. 21:00
Megnyílt az első gyulai nemzetközi művésztábor kiállítása
A gyulai művelődési házban tizenkét alkotó munkái láthatók

 

Fotó: gyulai nemzetközi alkotótábor 

Az első gyulai nemzetközi alkotótábor résztvevői a magyar művészeti hagyományokra támaszkodnak – hangsúlyozta lapunknak Soós Tibor, a tábor egyik alkotója az Arcok – Lelkek – Érzelmek című kiállítás április 11-i megnyitóján.

A gyulai művelődési központban a művésztábor tizenkét résztvevője, Alim Adilov, Angyal-Asloviciu Anikó, Arthur Braginsky, Bazán Vladimir, Buday Mihály, Harsányi Zsuzsanna, Illés Major Julianna, Marie Korovina, Papp Gábor, Slajf Sándor, Soós Tibor és Zajácz Tamás állította ki munkáit.

Soós Tibor úgy fogalmazott: a táborban olyan öntörvényű művészek alkotnak, akik nem a fősodor törekvéseit követik, hanem a magyar művészeti hagyományokra építenek, és a globális helyett a lokálisra helyezik a hangsúlyt. Hozzátette: az alkotók két fő irányzatot követnek, a szürrealizmust és a realizmus újraértelmezett módját.

Elmondta: a résztvevők Kárpátaljáról, a Partiumból és a Vajdaságból érkeztek Gyulára, és két üzbég művész is alkot a táborban. Érdeklődésünkre hozzátette: jó részük hivatásos alkotó, és évek óta szervez művésztáborokat. Soós Tibor arról is beszámolt, hogy a fürdővárosban vendégeskedő művészek rendszeresen összejárnak, más-más településeken.

Mint megtudtuk, az egyhetes, április 14-ig tartó gyulai tábor megszervezésében a közösség művészeti vezetője, Alim Adilov, a Gyulán praktizáló Bassam Ali orvos és a szintén fürdővárosi Kurucz-Asztalos Nikolett szervezőtitkár vállalt oroszlánrészt. Soós Tibor kiemelte: a város támogatásának köszönhetően az önkormányzat vendégházában alkothatnak.

Kérdésünkre arra is kitért, hogy a fürdővárosi művésztáborból reményeik szerint hagyomány válhat. Úgy vélte, a későbbiekben kiegészíthetik egymást a Gyulai Nyári Művészteleppel, és színesíthetik a település kulturális kínálatát.  

Kónya István alpolgármester megnyitóbeszédében emlékeztetett: idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját a gyulai művésztelep, amely a nemzetközi alkotótáborhoz hasonlóan indulásakor újító kezdeményezésnek számított. Aláhúzta: a kezdeményezéssel ki szeretnék tágítani a gyulai művészet horizontját. Hangsúlyozta: a tábor a jövőben is nyitott lesz, hiszen azt szeretnék, ha a külföldi és a helyi alkotók tanulhatnának egymástól.

A megnyitó végén a művésztábor tagjai egy képet sorsoltak ki az érdeklődők között.

A tárlat április 24-ig tekinthetők meg. Az alkotások egy része meg is vásárolható.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)