Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Makra János-emlékkiállítás a Kohán Képtárban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • KULTÚRA • 2019. március 20. 15:04
Makra János-emlékkiállítás a Kohán Képtárban
A tárlat március 21-én nyílik meg

A gyulavári születésű Makra János munkáiból nyílik kiállítás a március 21-én, csütörtökön 17 órakor a Kohán Képtárban. 

Az eseményen Durkó Károly, a gyulai képviselő-testület oktatási és kulturális bizottságának elnöke mond köszöntőt. Az emléktárlatot Székely Árpád műgyűjtő nyitja meg. 

Makra János 1920-ban született Gyulaváriban. Édesapja, Makra Ferenc napszámosként dolgozott, édesanyja, Vári Erzsébet háztartásbeli volt. A négy elemi iskola elvégzése után a gyulavári uradalomban lett napszámos, rajztehetsége már ekkor megmutatkozott.

1941-ben Budapestre ment rajzot tanulni, mellette munkát vállalt. Az Orvostudományi Egyetemen helyezkedett el kazánfűtőként, ott dolgozott húsz éven át. A munka mellett otthon rajzolt és festett.

1946-ban beiratkozott a Dési-Huber Képzőművészeti Körbe, ahová két évig járt. Mesterei Gráber Margit és Balogh András voltak. 1948-tól két évig a Vasas Szakszervezetek Képzőművészeti Iskolájában folytatta tanulmányait, Dombrovszky László és Szentiványi Lajos voltak a tanárai.

1960-ban felvették a Képzőművészeti Alapba, ekkortól festményei eladásából élt. Főként tájképeket, csendéleteket és figurális kompozíciókat festett.

Többször részt vett a tokaji művésztelepen és a Balatoni Nyári Festőtáborokon. Az első önálló kiállítása 1967-ben volt a Fényes Adolf Teremben.  1974-ben Pomázra költözött, ebben az évben nyílt kiállítása Gyulán, a Dürer Teremben. 1975-ben ismét a fővárosban mutatta be alkotásait, 1987-ben pedig ismét a fürdővárosban, az Erkel Ferenc Művelődési Központban nyílt tárlata.

A művész 1991-ben Budapesten hunyt el, a rákoskeresztúri új köztemetőben helyezték örök nyugalomra. 

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)