Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Krasznahorkai László díszdoktori címet kap

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2019. március 14. 16:00
Krasznahorkai László díszdoktori címet kap
A gyulai írót a kolozsvári tudományegyetem tünteti ki

Díszdoktori címet adományoz a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Krasznahorkai László világhírű gyulai írónak. Az ünnepség március 26-án lesz, ezen a kitüntetett is előadást tart. Az alkotót a bölcsészkar magyar tagozata terjesztette fel a rangos elismerésre.

krasznahorkai lászló

Forrás: mta.hu

Tiszteletbeli doktori címet adományoz a kortárs magyar és világirodalom kiemelkedő gyulai születésű alkotójának a Babeș-Bolyai Tudományegyetem, a Bölcsészettudományi Kar magyar tagozatának javaslatára. Az ünnepség március 26-án lesz az intézmény főépületében, ahol Selyem Zsuzsa egyetemi docens mond laudációt. Ugyanitt este hat órakor beszélgetés kezdődik az íróval, adta hírül a bölcsészkar.

Az alkotó 2004-ben kapta meg a Kossuth-díjat, ugyanekkor lett a Digitális Irodalmi Akadémia, valamint a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia tagja is. 2012-ben Prima Primissima díjjal jutalmazták, 2015. május 18-án pedig a Nemzetközi Man Booker-díjat is elnyerte. Mindemellett számos egyéb díja is van. 2007 óta Berlinben él feleségével.

Az 1980-as évek közepétől Tarr Béla rendező filmjeihez szolgáltatott irodalmi alapanyagot és forgatókönyvet. Első közös nagyjátékfilmjük a Kárhozat, ezt követte a hétórás, kultikussá vált Sátántangó, amely az író azonos című regényéből készült, és a Werckmeister harmóniák, amely Az ellenállás melankóliájának adaptációja. A londoni férfihoz és A torinói lóhoz forgatókönyvet írt.

Az utóbbi években két új regénye jelent meg, a Báró Wenckheim hazatér és az Aprómunka egy palotáért. Legutóbb a múlt héten, a Gyulai Várszínház kamaratermében találkozhattunk városunk híres szülöttével: ekkor Breier Ádám róla készült portréfilmjét vetítették itt le.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)