Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Bemutatták a bírósági távmeghallgató-rendszert a Gyulai Törvényszéken

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2019. március 14. 13:00
Bemutatták a bírósági távmeghallgató-rendszert a Gyulai Törvényszéken
Az eszköz működését Bagdi Árpád Gyula és Varga Magdolna prezentálták

Bemutatták a bírósági távmeghallgató-rendszer működését március 13-án a Gyulai Törvényszéken. Az eseményen Bagdi Árpád Gyula, a törvényszék elnöke elmondta: a rendszer a digitális bíróság megvalósításának egyik mérföldköve.

bagdi árpád gyula és varga magdolna

Fotó: Gyulai Törvényszék

A törvényszék elnöke az eseményen ismertette: a rendszer működésének lényege, hogy az ügyeket tárgyaló bíróságoktól távollévő eljárási szereplők jelenlétét biztosítsa a valós időben készült, folyamatos és egyidejű kép- és hangfelvétel révén. Ennek keretében az eljáró bíróság kihallgatja az elkülönített helyszínen jelenlévő személyt, ami egyúttal lehetőséget biztosít arra, hogy a tárgyaláson részt vevő arra jogosult felek maguk is közvetlenül kérdezzenek a kihallgatott személytől.

A rendszer biztosítja azt is, hogy az elkülönített helyszínen jelenlévő személy gyakorolja az eljárási jogait, így például a vádlott figyelemmel kísérje a tárgyalást, az ott kihallgatott tanúkhoz kérdéseket intézzen, közvetlenül szóljon a bírósághoz, észrevételeket, indítványokat terjesszen elő. Ezáltal az eszköz alkalmazása a büntetőeljárás gyorsabb, illetve költséghatékonyabb befejezését is elősegíti.

Kiemelte: a cél az, hogy az összes bíróságon elérhető legyen ez a technológia. Mindeddig 72 bírósági végpont létesült, továbbá valamennyi büntetés-végrehajtási intézetben és egyes közigazgatási intézményeknél került kialakításra végpont. A Békés megyei bíróságok közül jelenleg a Gyulai Törvényszéken, a Gyulai és a Békéscsabai Járásbíróságon van lehetőség távmeghallgatás megtartására.

Ezt követően Varga Magdolna, a Békéscsabai Járásbíróság elnöke – aki egyúttal a törvényszék E-per kapcsolattartója – bemutatta a különböző technikai eszközöket gyakorlati működés közben. A tárgyalóteremben tartózkodók két monitor, az elhelyezett kamerák és hangtechnikai eszközök útján követhették az eseményeket, így láthatták, miként tud egymással kiváló kép- és hangminőségben kommunikálni a két végpont.

 

 

Fotó: Gyulai Törvényszék

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)