Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Bemutatták Bódán Zsolt Ladics-könyvét

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2019. március 14. 09:00
Bemutatták Bódán Zsolt Ladics-könyvét
A szerzővel Szilágyi Sándor beszélgetett az Almásy-kastély kápolnájában

Polgári életmód, polgári mentalitás – A gyulai Ladics család élete a 19–20. század fordulóján címmel jelent meg Bódán Zsolt átdolgozott doktori értekezése az MNL Békés Megyei Levéltára jóvoltából. A kötetet március 13-án mutatták be az Almásy-kastély kápolnájában, ahol a szerzővel Szilágyi Sándor történész-tárlatvezető beszélgetett.

bódán zsolt és szilágyi sándor

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Görgényi Ernő polgármester köszöntőjét Gyula város alpolgármestere, Kónya István közvetítette az egybegyűlteknek. A tisztségviselő üdvözlő szavaiban kiemelte, a Ladics család története azért nagyon fontos, mert hű képét mutatja annak, milyen volt a magyarországi vidéki polgárság a dualizmus idején és a két világháború közötti időszakban. Az elöljáró emlékeztetett arra, hogy 2015. október 7. óta a Ladics-ház nemcsak a gyulai értéktárnak a része, hanem a megyeinek is. Ezzel kapcsolatban aláhúzta: nagyon bíznak abban, hogy a nemzeti értékek közé is bekerül.

Az MNL Békés Megyei Levéltára munkatársainak tevékenységéről Kónya István azt mondta, magas szintű szakmaiságot képvisel, amelyre minden gyulainak büszkének kell lennie. Azt kívánta, Bódán Zsolt könyve járuljon hozzá ahhoz, hogy minél többen felismerjék, mekkora kincs a Jókai utcai polgárház.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont történész-tárlatvezetője, Szilágyi Sándor bevezetőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a Ladics-ház 30 éve működik múzeumi egységként, a nyitás óta eltelt idő mégsem volt elegendő ahhoz, hogy mindenki megismerkedjen egykori tulajdonosaival, magával a családdal. Még mindig nagyon kevesen tudják például azt, ki volt Ladics György, hangsúlyozta a moderátor.

A szerzőtől, Bódán Zsolt levéltárostól Szilágyi Sándor elsőként azt kérdezte, mi vette rá arra, hogy ezzel a témával foglalkozzon. A könyv írója röviden válaszolt: a praktikum, hisz annak idején, 2005-ben, amikor a gyulai múzeumba került, pályakezdő történészként botlott bele a Ladics-hagyatékba. Miután komolyabban is foglalkozni kezdett vele, rájött, mennyire egyedülálló. A gyűjtemény tudományos feldolgozása ekkor kezdődött, korábban nem igazán nyúltak hozzá. Amikor a jelenleg is látható kiállítást készítették elő, csak alapszintű kutatásokat végeztek.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Bódán Zsolt megjegyezte: a lakásmúzeumban csak a töredéke látható a teljes kollekciónak, amelynek jelentős részét a múzeum raktárában őrzik. A tárgyegyüttest sok ezer levél, feljegyzés és egyéb dokumentum gazdagítja. Ő arra törekedett, hogy alulnézetből világítson rá a történetre, az egyszerűbb ember hétköznapi világát hozza közelebb az érdeklődőkhöz. A kutatást és a feldolgozást folytatni lehetne, akár más megközelítésből, vagy más időintervallumra figyelve, vélte a szerző.

A könyvbemutató további részében a család felemelkedéséről, a korszak kínálta perspektívákról hallhattak érdekességeket a jelenlévők. Szó esett a polgárság ünnepeiről, vizitjeiről, sétáiról, utazásairól, háztartásáról, munkamániájáról, házasodási szokásaikról és a leánykérésről mint státusképző tényezőről. A beszélgetés a kötet fejezeteit követte.

A Polgári életmód, polgári mentalitás – A gyulai Ladics család élete a 19–20. század fordulóján című családrekonstrukció a levéltárban, a könyvtárban és az IQ Könyvesboltban vásárolható meg.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)