Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megújulásra törekednek idén az Erkel Diákünnepek szervezői

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2019. március 05. 15:03
Megújulásra törekednek idén az Erkel Diákünnepek szervezői
A diákfesztivált május 24–26-án rendezik meg a fürdővárosban

EDÜ volt, EDÜ van és idén is lesz EDÜ május 24–26-án, de a szervezők a megújulásra törekednek, igyekeznek a mai kor elvárásainak megfelelően megszervezni a fesztivált – derült ki a sajtótájékoztatón, amelyet Görgényi Ernő polgármester, Alt Norbert alpolgármester, Farkas Mária, az fesztivál alapítványának kuratóriumának elnöke, valamint a szervezésben tevékenyen résztvevő diákok tartottak március 5-én.

farkas máriagörgényi ernő és alt norbert

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

– Az elmúlt évekkel ellentétben most határozottan ki tudjuk jelenteni, hogy lesz Erkel Diákünnepek idén – kezdte a tájékoztatót Alt Norbert. Mint mondta, az elmúlt év folyamán létrehoztak egy alapítványt, amelynek legfontosabb feladata, hogy összefogja a teendőket, illetve azokat az embereket, akik részt vesznek a szervezésben, valamint a humán és anyagi erőforrásokat, amelyek szükségesek egy ilyen volumenű rendezvény létrehozásához.

– Az alapítvány munkája mellett fel tudtunk építeni egy olyan szervező stábot, akik a szakmai munkájuk és tapasztalatuk által tudták segíteni a fesztivál alakulását. Ami még fontosabb, hogy a stáb mellé sikerült bevonni a város középiskolásaiból egy olyan magot, akik szintén segítik a munkát – hangsúlyozta az alpolgármester.

Hozzátette: az EDÜ szervezéséhez partnerként bevonták Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft.-t, akik szakmailag, zsűritagokkal és zenekarokkal segítik a szervezését, illetve sikerült olyan szakmailag elismert művészeket megnyerni a rendezvénynek, akik fémjelezhetik a fesztivál színvonalát, így idén zsűritag lesz Gyulán Pásztor Anna, az Anna and the Barbies együttes frontembere és Keresztes Ildikó énekes is.

– Gyula város kulturális és diákéletének szerves része az Erkel Diákünnepek, nehezen tudnánk elképzelni e kétévente megrendezendő fesztivál nélkül a város életét – vette át a szót Görgényi Ernő. – Ugyanakkor látnunk kell, hogy az EDÜ fénykorához képest megváltoztak a körülmények, rengeteg tehetségkutató műsor van, amely nagy nyilvánosságot biztosít az indulóknak, valamint       számos nyári fesztivál van, ahol széleskörű kínálatot biztosítanak könnyűzenei és szórakoztató programokból.

A polgármester elmondta, hogy ez annak idején nem így volt, ezért az EDÜ sokkal ismertebb és népszerűbb volt a magyar középiskolások körében. Kiemelte, hogy a fesztivál akkor tudja túlélni az időt, ha mindig reflektál a saját korára, ennek a szellemében készülnek az idei rendezvényre is.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

– Meg kell újulni és a mai kor követelményeinek megfelelő programokkal és lehetőségekkel kell várni a diákokat – emelt ki a városvezető és hozzátette, hogy az egykori középiskolai fesztiváljai közül összesen kettő maradt fent mára: az egyik az EDÜ, a másik a keszthelyi Helikon Ünnepségek.

Elmondta, hogy a megújulásnál az egyik alapvető szempont az volt, hogy az EDÜ valóban a diákoké legyen, nem csupán nekik, de róluk is kell, szóljon, ezért vonják be a diákokat is a szervezésbe és megvalósításba: az Erkel Ferenc gimnáziumból mintegy ötven diák csatlakozott a szervezőkhöz, de számos tanuló érkezett a csapatba a Karácsonyi János gimnáziumból, a román gimnáziumból és a Harruckernből is.

Az Erkel Diákünnepek felépítését és a részleteket Farkas Mária ismertette, aki megerősítette, hogy az egyik legfontosabb cél a megújulás volt. Kiemelte, hogy a versenyprogramokat azért hirdetik meg, hogy a fiatalok megmutathassák a tehetségüket és esetleg kapjanak egy lökést, hogy elindulhassanak az általuk választott pályán.

Mint mondta, az idén megrendezésre kerülő, huszonnyolcadik Erkel Diákünnepek tizenöt kategóriában indulhatnak majd a diákok, amelyeket négy főkategóriára osztottak szét. Az első az irodalom, amely magába foglalja a vers- és prózamondást, az irodalmi színpadot és a slam poetry-t is, a második a zene, amelyben megtalálható a szólóének, a népdal és a könnyűzene is, a harmadik a látvány, amely a fotózást, filmezést és a képzőművészeteket öleli fel, a negyedik pedig a tánc, amely önmagáért beszél.

Egy diák több kategóriában is elindulhat a versenyen, ha produkciója pedig egyik kategóriába sem fér bele, akkor is nevezhet, mindenképpen találnak neki helyet.

Alt Norbert elmondta, hogy a reklámkampány a napokban indult el – többek között az ország összes tankerületét megkeresik a folyamat során –, az EDÜ új arculata pedig a sevendots&pakozdi design studio, tehát a gyulai születésű Pákozdi Rebeka és a budapesti Cserpák-Both Eszter munkája.

A tájékoztató végén az EDÜ-höz kapcsolódó promóciós anyagokat, a fesztivál honlapját, a közösségi oldalakat és azok használatát Baráth Aletta, Sárosi Dorottya és Baji Raik Martin mutatták be.

 

baráth alettabaji raik martin és sárosi dorottya

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)