Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Madárodúkat helyeztek ki a harruckernes kollégisták

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Kiss Sándor • MAGAZIN • 2019. március 01. 10:35
Madárodúkat helyeztek ki a harruckernes kollégisták
Hírek a Harruckern-iskolából

Felgyorsult világunkban égető problémát jelent környezetünk védelme, a minket körülvevő flóra és fauna megóvása. Egyre többen élünk ezen a bolygón, városaink napról napra zsúfoltabbak, ez pedig sajnos egyre több szeméttel és sok helyen a zöld területek fogyatkozásával is jár. Szerencsére városunkat vízfolyás szeli át, mely zöld folyosóként biztosít élőhelyet és vonulási útvonalat sok állat, főleg madárfaj számára.

 

Fotó: Harruckern-iskola

Januári szemétszedő akciónk alatt tapasztaltuk, hogy az Élővíz-csatorna partján sokféle énekesmadár megfordul, így elhatároztuk, hogy ebben a tanévben itt helyezünk ki madárodúkat, hiszen a megfelelő fészkelő helyek hiánya folyamatos problémát jelent tollas barátaink számára a tavaszi időszakban. Erre idén február 25-én kerítettünk sort a GYSZC Harruckern János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiumának tanulóival.

Az említett napon reggel nyolc órakor nyolc tanuló indult el tanáruk, Kiss Sándor vezetésével a németvárosi temetőtől a városközpont irányába, hogy az előzőleg előkészített hét odút mintegy ötszáz méterenként a csatorna partján kihelyezze. Akciójuk időszerű volt, hiszen a korán jövő enyhe, már-már tavasziasnak mondható időjárás hatására egyre több helyen szólal meg a „nyitnikék”. De nem csak a madaraknak kedveskedtünk.

 

 

Fotó: Harruckern-iskola

A múlt havi megmozdulásunk alkalmával a vízpartot borító hóréteg „jótékonyan” eltakarta a felgyülemlett hulladék nagy részét. Ígéretet tettünk, hogy februárban újabb szemétszedés alkalmával tisztítjuk meg városunk vízfolyásának partját, így most kesztyűkkel és szemetes zsákokkal felszerelve indultunk útnak a napsütéses februári hétfőn. Sejtésünk helyesnek bizonyult, hiszen valamivel több, mint hét zsák szemét gyűlt össze, mire az utolsó odút is kihelyeztük.

A nap mérlege hét kihelyezett madárodú és hét zsák vegyes hulladék lett. Ez – a januári szemétszedés eredményével együtt – sajnos emelkedő tendenciát mutat az előző évhez képest, ezért úgy döntöttünk, hogy a fenti eseményeinkre az elkövetkező években is sort kerítünk majd.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)