Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szemétszedés és madáretetés a Harruckern kollégistáival

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Kiss Sándor • MAGAZIN • 2019. január 30. 11:45
Szemétszedés és madáretetés a Harruckern kollégistáival
Hírek a Gyulai Szakképzési Centrumból

 

Fotó: Harruckern János iskola

A GYSZC Harruckern János iskolájának szemétszedésre önként jelentkező hat tanulója zsákokkal és gumikesztyűkkel felszerelve indult útnak Kiss Sándor csoportnevelő tanár vezetésével, hogy megtisztítsák az Élővíz-csatorna partját. 

Napjaink talán egyik legégetőbb problémája a környezetszennyezés, ezen belül is a vizeink szennyezése. A probléma globális, hiszen óceánjainkon hatalmas „szemétszigetek” alakultak ki, melyek jórészt különféle műanyagokból állnak. Ma már tudjuk, hogy ezek lebomlási ideje több száz év, ráadásul szétmállásukkal apró szemcséik bekerülhetnek a vízi élőlények szervezetébe, így veszélyt jelentenek rájuk és végső soron ránk is. Különösen nagy probléma az édesvizeink szennyezése, hiszen a föld vízkészletének mindössze három százaléka édesvíz, melynek 80 százaléka a sarki jégtakaró, így a rendelkezésre álló édesvízkészlet a föld teljes vízkészletének mindössze 0,5 százaléka.

Városunkat kanyarogva szeli át az Élővíz-csatorna, melynek partján horgászként vagy túrázóként járva sajnos gyakran találkozhatunk eldobott műanyag palackokkal, üvegekkel. Ennek apropóján indítottuk útjára a GYSZC Harruckern János Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiumának kollégista hallgatóival az „új évi szemétszedést” 2018 januárjában.

Az akcióra idén január 28-án kerítettünk sort. A szemétszedésre önként jelentkező hat tanuló zsákokkal és gumikesztyűkkel felszerelve, két csoportban indult útnak Kiss Sándor csoportnevelő tanár vezetésével a csatorna jobb és bal partján. A szép téli idő ellenére akciónkat idén nagyban megnehezítette az elmúlt hetekben lehullott hó, ám így is két nagy zsák vegyes szemét került elő a parti sávból, melynek jó része különféle műanyag flakon volt.

A hideg téli időjárás a madarak számára is problémát jelent. Örvendetes, hogy egyre több helyen látni madáretetőt, erre a délelőtt folyamán mintegy száz méterenként „cinkegolyó” és nem sós főtt szalonnakockák kihelyezésével erősítettünk rá, ez ugyanis nagy segítség ilyenkor tollas barátainknak.

Mivel a hó sok mindent eltakart, az olvadás után valószínűleg még többzsáknyi szemét fog előkerülni. Ez nem maradhat a víz partján, ezért február végén kis csapatuk újra nekivág majd, hogy megtisztítsa városunk talán legszebb vízfolyásának partját.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)