Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Több mint 8,5 milliárd forintból gazdálkodhat idén a gyulai önkormányzat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2019. január 29. 14:16
Több mint 8,5 milliárd forintból gazdálkodhat idén a gyulai önkormányzat
A 2019-es év költségvetését Görgényi Ernő és Csige Gábor ismertették

A 2019-es év költségvetési rendelettervezetéről tartott sajtótájékoztatót Görgényi Ernő polgármester és Csige Gábor jegyző január 29-én. Elmondták, hogy a költségvetés főösszege idén több mint 8,5 milliárd forint, valamint azt, hogy a gyulai gazdaság egyre jobban teljesít és idén is folytatódnak a várost érintő fejlesztések, önerőből és pályázati pénzekből egyaránt.

csige gábor és görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Görgényi Ernő elmondta, hogy a 2019-es költségvetési rendelettervezetet benyújtotta a képviselő-testülethez, akik a csütörtöki ülésen fognak arról tárgyalni. Hozzátette, hogy az idei költségvetés is a takarékosság és önmérséklet elvére épül. Mint mondta: hiába vannak olyan célok, amelyeket hitelből megvalósíthatnának, nem fognak kölcsönhöz folyamodni, mert nem akarják eladósítani a várost, ezért a rendelkezésre álló bevételekből gazdálkodnak.

– A költségvetés főösszege 8 milliárd 500 millió 771 ezer forint. Ugyanannyi a bevétel, mint a kiadás, tehát nem számolunk költségvetési hiánnyal – emelte ki a polgármester, majd hozzátette, hogy mivel nincs működési hiány, így működési hitelt sem kell igénybe venni.

Görgényi Ernő hangsúlyozta, hogy a költségvetés idén lehetőséget biztosít a köztisztviselők és önkormányzati cégek dolgozóinak béremelésére.

– A gyulai gazdaság egyre jobban teljesít, ezt igazolja, hogy a városban egyre több a vállalkozás, amelyek száma az elmúlt nyolc évben 151-gyel nőtt. Ez azt jelenti, hogy Gyulán 5478 vállalkozás működik. A növekedés a gazdasági teljesítményben is mérhető, mindez pedig az adóbevételekben is megmutatkozik.

A városvezető kifejtette, hogy 2010-ben 570 millió forint volt az iparűzési adóbevétel, tavaly pedig már 956 millió forint. A teljes adóbevétel nyolc évvel ezelőtt 971 millió forint, míg 2018-ban már 1,37 milliárd forint volt. Hozzátette, hogy idén is hasonló bevételekre számítanak.

A tavalyi évben működésre – amelybe beletartozik többek között a közvilágítás áramszámlája, a közterületek takarítása vagy éppen az alkalmazottak kifizetése – 4,3 milliárdot fordított a városvezetés, idén pedig 4,5 milliárd forinttal terveznek.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A 2019-es évben, a sikeres pályázatoknak köszönhetően, 3,85 milliárd forintot tud Gyula városa fejlesztésekre költeni, amelyből 479 millió forint az önerő. Mindezen túlmenően önerőből is végez fejlesztéseket a fürdőváros: folytatódik az Eminescu utca felújítása, amelyre 90 millió forint áll rendelkezésre, utak és járdák rekonstrukciójára 50 millió forintot különítettek el, 55 millió forint a választókörzetek karbantartási kerete, valamint további 20 millió forintot költhetnek intézményfelújításra.

– 2019-ben a kiadások 54 százalékát fordítjuk működésre, 46 százalékát felújításra és felhalmozásra – vette át a szót Csige Gábor.  Mint mondta, természetesen számolnak olyan tételekkel, amelyek a költségvetés készítésekor előre nem láthatóak. Mindezekre 150 millió forintos tartalékot állítottak fel, annak felhasználásáról a képviselő-testület dönthet.

Kiemelte: bevételeink jelentős százalékát adja a központi költségvetés által biztosított állami normatíva, ami 2018-ban 2,26 milliárd forint volt, 2019-ben pedig 2,24 milliárd forint lesz. A csökkenés oka a város lakosságának egy főre eső adóerő képességének növekedése.

Csige Gábor hangsúlyozta, hogy a helyi adóbevétel az összbevétel 15 százalékát teszi ki, a működési bevételek 8 százalékát, a költségvetési támogatás pedig 28 százalékot tesz ki. 2019-ben tehát az állami bevételek 55, a saját bevételek pedig a 45 százalékát teszik ki az összbevételnek.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)