Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - In memoriam dr. Fodor Lajos (1950–2018)

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • HÍREK • 2018. december 21. 14:50
In memoriam dr. Fodor Lajos (1950–2018)
Életének 68. évében elhunyt a gyulai tagkórház központi laboratóriumának osztályvezető főgyógyszerésze

Életének 68. évében, december 4-én, nagy türelemmel viselt, súlyos betegségben elhunyt dr. Fodor Lajos, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház Központi Laboratóriumának osztályvezető főgyógyszerésze.

 

 

Dr. Fodor Lajos gyógyszerész diplomáját 1975-ben a Szegedi Orvostudományi Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán szerezte. Ezt követően két éven át a Szegedi Orvostudományi Egyetem Gyógyszerészi Vegytani Intézetében tudományos segédmunkatársként, majd a Békés Megyei Gyógyszertári Központban gyógyszerészként dolgozott. 1977-ben gyógyszerészdoktor tudományos fokozatot szerzett. A kutatás iránti érdeklődése nem engedte az alma matertől hosszú időre eltávolodni, így 1978–1982 között ösztöndíjas aspiránsként visszatért a Szegedi Tudományegyetemre. 

1982-ben szakgyógyszerészként helyezkedett el a Békés Megyei Képviselő-testület Pándy Kálmán Kórházának Központi Laboratóriumában. 1983-ban praeparatív kémiai laboratóriumi vizsgálatokból, 1987-ben klinikai laboratóriumi vizsgálatokból szakgyógyszerészi vizsgát tett. 1986-ban megszerezte a kémiai tudományok kandidátusa címet, amelyet 1998-ban kémiai tudományágban PhD tudományos fokozatként megerősített. 1988-ban átvette vegyészdoktori tudományos címet.

A PhD megszerzését követően több éven át tartott angol és magyar nyelvű előadásokat a Szegedi Tudományegyetemen, ahol 1998-ban a kémiatudomány területén egyetemi magántanárrá, majd habilitált doktorrá avatták. Munkája mellett mindig kivételes figyelmet fordított önmaga képzésére és a tudományos munkára. Ennek jeles bizonyítéka, hogy 1998-ban egészségügyi közgazdasági és menedzser szakokleveles képzést végzett. 2014-ben a Magyar Tudományos Akadémia doktora lett. Az MTA doktori címet egyedüliként érdemelte ki Békés megyéből.

1993-tól a Szegedi Egyetem Gyógyszerkémiai Intézetének tudományos tanácsadó munkatársaként vett részt az intézet kutatásaiban.

1994-ben megbízást kapott a megyei kórház központi laboratóriumának vezetésére, amely megbízást közel két és fél évtizeden át rendkívül magas szintű szakmaisággal, tudományos igényességgel, emberi rátermettséggel látott el. A gyulai központi laboratóriumnak hazai és nemzetközi elismertséget szerzett.

Pályája során a klinikai diagnosztikai tevékenysége mellett több évtizeden át magas szintű innovatív kutató munkát végzett. Jelentős nemzetközi és hazai tudományos együttműködések keretében számos nemzetközi, rangos folyóiratban jelentek meg a publikációi. A kéntartalmú heterociklusos vegyületek kémiájának kutatásában és a gyógyszerkutatásban nemzetközi hírnevet szerzett.

Egyetemi tanárként több doktori iskolában volt oktató és témavezető. Részt vett a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának oktatói munkájában, valamint a Szent István Egyetem Egészségtudományi és Környezetegészségügyi Intézetének oktató munkájában is. Utóbbi intézetnek 2010 és 2014 között intézetigazgató egyetemi tanára volt. Ezzel a gyulai felsőoktatás jeles személyiségévé vált, majd az oktatási intézmények átszervezésében Gyula város vezetésével összefogva nagyon sokat tett azért, hogy az 1992 óta működő egészségügyi felsőfokú képzés a városban maradjon.

2017. február 1-től a Gál Ferenc Főiskola vette át a gyulai egészségügyi felsőoktatást, amelynek irányításával Fodor Lajos professzor urat bízták meg. Az elmúlt másfél évben intézetigazgató egyetemi tanárként fáradhatatlanul munkálkodott azon, hogy a főiskola a korábbi években megszokott színvonalnak megfelelően a biztosítsa az egészségügyi humánerőforrás utánpótlást.

1987-ben Kiváló Munkáért kitüntetést kapott, valamint Zemplén Géza-díjban részesült. 1999-ben a Magyar Laboratóriumi Diagnosztikai Társaság Ezüst Pándy Emlékéremmel, 2005-ben a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház Pándy-emlékéremmel ismerte el munkásságát. 2015-ben Gyula város Kiváló Polgára lett.

Személyében a Békés Megyei Központi Kórház, a gyulai felsőoktatás és Gyula városa elveszített egy kivételes embert, aki egyetemi tanárként nemcsak oktatott, hanem tudományos eredményeket ért el, öregbítve ezzel a kórház, a főiskola és a város hírnevét. Elveszítettünk egy jó kedélyű, pozitív gondolkodású, lendületes munkatársat, aki nagy űrt hagyott maga után bennünk.

Nyugodjon békében!

Búcsúztatóját 2019. január 16-án 16 órától Gyulán, a Vigadóban tartjuk. Köszönjük, ha egy szál fehér rózsával megtisztelik professzor úr emlékét!

 

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)