Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Beindulhat a duális képzés a Gál Ferenc Főiskola gyulai karán

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. MAGAZIN • 2018. szeptember 12. 15:21
Beindulhat a duális képzés a Gál Ferenc Főiskola gyulai karán
Megnyitották a második teljes tanévet a felsőoktatási intézményben

Egy EFOP-os pályázatnak köszönhetően beindulhat a duális képzés a Gál Ferenc Főiskola Egészség- és Szociális Tudomány Karán, amelynek második teljes tanévét szeptember 12-én nyitották meg Gyulán. A rendezvényen elhangzott: szépen alakultak idén a felvételik, így a szegedi központú főiskolán 499 diák kezdte meg a tanulmányait.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Egy testvérpár, a hatodikos Sára és az első osztályos Máté szavalata nyitotta meg a Gál Ferenc Főiskola Egészség- és Szociális Tudomány Karának ünnepélyes tanévnyitó rendezvényét, amelyen a jelen lévő oktatókat, az intézmény dolgozóit és a hallgatókat, különösképpen az elsőéves diákokat prof. dr. Fodor Lajos köszöntötte. Az intézetvezető egyetemi tanár külön üdvözölte a meghívott tisztségviselőket és a címzetes főiskolai tanárokat.

Gyula város önkormányzatának képviselő-testülete nevében Görgényi Ernő polgármester szólt az egybegyűltekhez. Bevezetőjében a városvezető emlékeztetett arra, hogy a Gál Ferenc Főiskola Egészség- és Szociális Tudomány Kara a második teljes tanévét kezdi meg, és kijelentette: a felsőoktatás közösségi ügy Gyula városában. Az elsőéveseknek azt kívánta, találják meg helyben a számításaikat.

Görgényi Ernő utalt arra, hogy a vidéki felsőoktatási intézmények rengeteg kihívással kénytelenek szembenézni, főként az olyan településeken, amelyek nem rendelkeznek Mercédesz vagy Audi nagyságrendű cégekkel. Ezek a főiskolák folyamatosan alkalmazkodni kénytelenek, miközben a hallgatói létszám csökkenésével is szembesülnek. A városvezető hozzátette: örömmel jelenthetem ki, Gyula esetében ez a folyamat megállni látszik.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Úgy vélte, a vidéki intézményeknek újra és újra fel kell tenniük önmaguknak a kérdést, mivel alakíthatják vonzóbbá önmagukat. Az egyik lehetséges megoldás, mutatott rá a polgármester, ha a kínálatukat szakirányú továbbképzésekkel bővítik. Ezek közül a Gál Ferenc Főiskola gyulai kara öt félét biztosít a már diplomával rendelkezőknek.

A megnyitón elhangzott: az öt szakirányú továbbképzés közül az iskolai szociális munkás mellett az egészségfejlesztő mentálhigiéné iránt mutatkozik nagy igény. Ezt támasztja alá, hogy a februári csoport mellett szeptemberben egy másodikat is elindítottak. Ezzel kapcsolatban Görgényi Ernő aláhúzta: a gyulai és a Békés megyei diplomásoknak előnyére válik, hogy nem kell több száz kilométert utazniuk ahhoz, hogy részt vehessenek ezeken a tanfolyamokon.

Az intézmény vonzerejét az is növelheti, jegyezte meg a tisztségviselő, ha a helyi szociális ágazattal érintkezési pontokat alakít ki. A Gyula Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézményével eddig is kiváló volt az iskola szakmai kapcsolata, hisz az intézmény egyfelől gyakorlati helyként szolgált a hallgatóknak, másfelől a tanári kart is komoly szakmai tudással felvértezett oktatókkal erősítette a szféra. Görgényi Ernő kiemelte: az együttműködés most egy EFOP-os pályázatnak köszönhetően tovább erősödhet. Beindulhat ugyanis a duális képzés, ami azt jelenti, hogy a főiskola hallgatóit a szociális intézmény munkavállalóként foglalkoztathatja majd.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A tervezett fejlesztésekről kijelentette: Gyula városának önkormányzata fontosnak tartja, hogy megvalósulhasson az a korszerűsítés, amely lehetővé tenné új szakirányok meghirdetését.

– Ebben a városban a felsőoktatást a sajátjának tekinti, érzi a lakosság – mondta Kozma Gábor rektor az ünnepségen. Megelégedéssel nyugtázta, hogy idén szépen alakultak a felvételik, hisz összesen 499 elsőévest vettek fel a szegedi központú Gál Ferenc Főiskolára.

Kozma Gábor rektor kiemelte: azért vette át a Gál Ferenc Főiskola a gyulai felsőoktatást, mert úgy látta, van módja segíteni. A 25 éves intézmény mára felnőttkorba lépett, és a megmaradás minden jelével igazolja, túllépett a nehézségeken, életlépessé vált.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A rektor részletesen beszélt arról is, hogy a főiskola oktatói elsősorban hivatásra nevelik a növendékeket, olyan leendő munkatársakat képeznek, akik szívügyüknek tekintik a szolgálatban való helytállást. Számukra a személyes kontaktusok, a családias légkör és az összetartozás fenntartása, a tisztességes helytállás mindennél előbbre való. Emellett arra is törekednek, hogy amire szükséges, arra kerüljön anyagi forrás.

– Önök egy sokgenerációs családnak a tagjai, legyenek erre büszkék – zárta gondolatait Kozma Gábor.

A megnyitó végén az elsőévesek fogadalmat tettek, majd képviselőik kezet fogtak a főiskola rektorával, és így jelképesen az intézmény polgáraivá léptek elő.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)