Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megyei érték lett a Gyulai Törvényszék épülete

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2018. december 14. 11:15
Megyei érték lett a Gyulai Törvényszék épülete
Az egykori igazságügyi palota tizennégy másik értékkel együtt került be a megyei értéktárba

 

 

Tizenöt érték, köztük a gyulai igazságügyi palota is bekerült a Békés megyei értéktárba – tájékoztatta lapunkat közleményében a megyei önkormányzat.

Emlékeztetnek rá: az országgyűlés 2012 áprilisában fogadta el a magyar nemzeti értékekről és hungarikumokról szóló törvényt. Békés megyében 2013-ban alakult meg az értéktárbizottság, amely a térség értékeit gyűjti össze.

A közlemény aláhúzza: a Békés megyei értéktárba eddig 52 értéket vettek fel, közülük kettő, a csabai és a gyulai kolbász hungarikum is.

 

Erdész Ádám, a megyei értéktárbizottság tagja 

Fotó: Zentai Péter

Mint írják, a megyei értéktárbizottság legutóbbi ülésén újabb tizenöt értéket vett lajstromba. A megyei értéktárba került: a csabagyöngye szőlő és Stark Adolf szellemi munkássága, a Békéscsabai Jókai Színház épülete, a gyulai igazságügyi palota, a Munkácsy Mihály Múzeum épülete és gyűjteménye, a magyar nagyüzemi bútorgyártást megteremtő Thék Endre munkássága, a Balassi Táncegyüttes tevékenysége, Munkácsy Mihály művészeti öröksége, Tevan Andor könyvművészeti és kiadói tevékenysége, a magyarországi evangélikus szlovákok régi, vallásos énekeskönyve, a Tranoscius, a békési vesszőfonás, a dévaványai táncok, a szarvasi arborétum, a békéscsabai István-malom, a Bodoki Károly Vízügyi Múzeum és Gyopárosfürdő.

 

 

Fotó: Zentai Péter

A közlemény felidézi: az egykori igazságügyi palota építését 1895-ben kezdeményezte Békés vármegye képviselő-testülete. Az építkezés négy éven át tartott, a Wagner Gyula tervezte épületet 1899. október 1-jén adták át. Az ingatlant, amelyben 1991-ig az ügyészség is helyet kapott, 1999 és 2001 között felújították és kibővítették. Értékes faállománya miatt a törvényszék épületének belső kertje helyi jelentőségű természetvédelmi terület – emelik ki.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)