Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Aláírták a városerdei kerékpárút kivitelezési megállapodását

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2018. december 11. 12:41
Aláírták a városerdei kerékpárút kivitelezési megállapodását
A tereprendezési munkák már a jövő héten elkezdődnek

Aláírták a Gyula és Városerdő közé tervezett kerékpárút építéséről, illetve a Temesvári úti bicikliút felújításáról szóló kivitelezési megállapodást december 11-én. A szerződést Görgényi Ernő polgármester és Piskolty Tibor, a Futizo Kft. vezetője írták alá, amely előtt a polgármester összegezte az eddig megtett utat.

a megállapodást piskolty tibor és görgényi ernő írták alá

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Görgényi Ernő elmondta, hogy a Gyulát és Városerdőt összekötő, közel 5 kilométeres kerékpárút építése és a Temesvári úti, 1,1 kilométeres kerékpárút – a Rulikowski utca és a Fehér-Körös hídja közötti szakasz – felújítása a város által elnyert, TOP-os pályázatból valósulnak meg.

A polgármester kiemelte, hogy a nyílt, tehát bárhonnan érkező vállalkozók által pályázható közbeszerzési eljárást a gyulai Futizo Kft. nyerte el, így ők végezhetik el a kivitelezést.

Hozzátette, hogy hosszú út vezetett odáig, hogy a mai napon alá tudják írni a kivitelezési megállapodást: a pályázat támogatási szerződését 2017 júliusában írták alá, amely után egy hosszadalmas és bonyolult munka következett, hiszen a kerékpárút megépítése több szereplő egyetértését és közreműködését kívánta.

– A kerékpárút vasúti síneket keresztez, tehát átmegy MÁV-területen, átmegy állami tulajdonban lévő úton, végighalad a Kisdelta árvízi szükségtározó töltésén – részletezte Görgényi Ernő és hozzátette, hogy a Fekete-Körös töltéséhez közel megy át az út másik oldalára, ahol magántulajdonú ingatlanokat keresztezett, így a tulajdonosokkal is meg kellett állapodni.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Megtudtuk, hogy a tervek még 2017-ben elkészültek, ezeket azonban véleményeztetni kellett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kerékpáros Koordinációs Főosztályával, akik átdolgozást kértek a tervekben. Az átdolgozást elvégezték, amely után két szakaszban kellett engedélyeztetni a kerékpárutat, ugyanis a vasúti átkelő és annak ötven méteres körzete külön kategóriába esett.

A városvezető elmondta, hogy az állammal is külön megállapodást kellett kötni, hiszen az ő tulajdonukban van az a töltés, valamint a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóssággal is egyeztetni kellett arról, hogy milyen műszaki megoldással lehet megépíteni a bicikliutat.

A KÖVIZIG is hozzájárulását adta a projekthez, de ekkor már 2018 júniusa volt. Együttműködést kellett kötni a MÁV Zrt.-vel is a vasút keresztezése miatt, erre idén júliusban került sor.

– Mire mindezeken a bürokratikus akadályokon átverekedtük magunkat, ezután indíthattuk el a nyílt közbeszerzési eljárást, amelyet a Közbeszerzési Felügyeleti Főosztállyal kellett folyamatosan ellenőriztetni. A KFF kiadta a szabályossági tanúsítványt, amelynek megfelelően az önkormányzat közbeszerzési bizottsága eredményt tudott hirdetni – összegezte Görgényi Ernő.

A polgármester elmondta, hogy kivitelezés befejezésének határideje 2019. szeptember 30-a, de bíznak benne, hogy amennyiben az időjárás kedvező lesz, úgy hamarabb a végére érhetnek a munkálatoknak. Hozzátette, hogy a két kerékpárút 535 millió forintba fog kerülni, amely összegből 400 millió forint a pályázati támogatás és 135 millió forint az önerő.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Hangsúlyozta: a költségeket nagymértékben befolyásolta, hogy a töltésen olyan kerékpárutat kell építeni, amely árvízvédelmi helyzet esetén elbírja azokat a munkagépeket, amelyeknek ilyenkor közlekedni kell a töltésen, így az út erős alapot és erős betonszerkezetet kap.

Alt Norbert alpolgármester hozzátette, hogy Békés megyében komoly kerékpáros úthálózat van, így a tervezett kerékpárút egy nagyobb rendszer része lesz. Görgényi Ernő elmondta azt is, hogy a jövő héten kezdődnek a tereprendezési munkák: először a városerdei szakaszon, a Temesvári úton ugyanis csak tavasszal kezdik el a rendezést, hiszen, ha most felbontják az utat, akkor kerékpárosoknak egész télen az úttesten kellene közlekedniük.

A tájékoztató után Görgényi Ernő és Piskolty Tibor aláírták a kivitelezési megállapodást.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)