Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Letették a Szent Miklós park alapkövét

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2018. december 04. 18:30
Letették a Szent Miklós park alapkövét
Tuzson Bence: Gyula mindig és mindenkor a megújulás városa volt

Letették a Szent Miklós park alapkövét december 4-én, a terület a Gasztro élmények fejlesztése Gyulán című projekt keretében újul meg. Az ünnepségen beszédet mondott Görgényi Ernő polgármester, Kovács József országgyűlési képviselő és Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkár.

görgényi ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Magyarország kormánya és az Európai Unió támogatásának köszönhetően jelentős lépéssel folytatódik a gyulai gazdaság és turizmus fejlesztése – kezdte köszöntőjét Görgényi Ernő. – Egymilliárd forint összegű pályázati támogatást nyertünk a Gasztro élmények fejlesztése Gyulán című pályázatunkkal, amelyből az Almásy-kastély mellékszárnyának és a Szent Miklós parknak a felújítását valósíthatjuk meg.

A polgármester elmondta, hogy huszonhárom önkormányzat pályázott, de mindössze öt részesült támogatásban, az pedig, hogy Gyula benne van a nyertes ötben, a fürdőváros turizmusának szóló elismerés egyben.

Kiemelte: különös értékkel bírt az utóbbi években, amikor a Békés Megyei Önkormányzat vezetése Pusztaottlakát tekintette a megye turisztikai központjának, a kormány – döntéseiben – kifejezésre juttatta, hogy Gyulát tekinti a turisztikai központnak.

– Városunkba nemcsak pályázati támogatások érkeznek, de vendégek is, továbbá nemcsak megérkeznek a támogatások, de meg is valósulnak a tervek, majd az elkészült beruházások jól működnek, fenntarthatóan üzemelnek, és hozzájárulnak a város és az ország gazdaságának növekedéséhez.

 

kovács józsef

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Görgényi Ernő hangsúlyozta, hogy ezúttal egy történelmi jelentőségű park újul meg, amelyre az unió és a kormány által biztosított támogatásból 213,5 millió forint jut, amelyet az önkormányzat 39,5 millió forint önerővel egészített ki. Hozzátette, hogy a hosszú távú és egymásra épülő fejlesztéseknek köszönhetően egy olyan terület rekonstrukciója indulhat el, amely összeköti az elmúlt években megújult belvárost és az Almásy-kastély parkját.

A beruházás során új sétányok épülnek, a meglévő új burkolatot kap és kiszélesítik. A mellszobroknak méltó tereket alakítanak ki, a park területén díszkivilágítást és automata öntözőrendszert építenek, valamint új utcabútorokat helyeznek el a sétányok és szobrok mentén. A kisvonat megállójánál várakozó- és információs teret alakítanak ki. Megőrzik a park faállományát, valamint talajtakaró cserjékkel és évelő növényekkel gazdagítják a növényvilágot.

– Amellett, hogy a gyulai polgároknak és a vendégeinknek élhetőbb, szebb környezetet biztosítunk, műemléki jelentőségű fejlesztést is megvalósítunk – emelte ki Görgényi Ernő. A parkot védett műemléki épületek, helyi védelem alatt álló épületek és védett utcaképet alkotó épületek határolják.

 

tuzson bence

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Mint mondta, egykor ezen a parkon vonultak át honvédtisztek százai – köztük több későbbi vértanú –, hogy letegyék a fegyvert, Tuzson Bence pedig annak a Tuzson Jánosnak a leszármazottja, aki a nyergestetői csatában vezette a magyar honvédeket.

A polgármestertől Kovács József vette át a szót, aki megköszönte az államtitkárnak, hogy elfogadta a meghívást az ünnepségre, majd kiemelte, hogy a képviselő-testület nagyon jó döntést hozott, amikor úgy döntöttek, hogy a kastélyprogramhoz kapcsolód beruházás mellett a Szent Miklós park felújítására is költenek a támogatásból.

A képviselő aláhúzta: Gyula komoly történelmi múlttal rendelkezik, egykor megyeszékhely is volt, ahol ma is számos megyei intézmény működik. – Mi ápoljuk a hagyományainkat, a múlt emlékeit pedig hűen őrizzük – fogalmazott.

Kovács József a turizmus fontosságát hangsúlyozta, mint mondta, rengeteg él ebből az ágazatból a városban, 2010 óta a vendégéjszakák száma megkétszereződött, hosszú évek óta pedig mindig az első öt turisztikai célpont között található városunk, mindehhez pedig tökéletesen illik ez a beruházás.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola rövid előadása után Tuzson Bence állt az ünneplők elé, aki kiemelte, hogy Gyula – a maga nyolcszáz évével – a történelmi hagyományok városa, de ha végignézzük ezt a nyolcszáz évet, akkor kijelenthetjük: Gyula mindig és mindenkor a megújulás városa volt.

– Nagyon kevés olyan város van Magyarország történetében, amelyik a maga nyolcszáz éve alatt képes volt regionális szerepének megőrzésére, és a történelem viharai során újra és újra megújulni.

Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy a trianoni szerződés érvényesítése a gyulaiak számára is tragédia volt, ráadásul az építőipar is megbicsaklott az elcsatolt területek következtében, de a fürdővárosi emberek akkor is megtalálták a módját a továbbélésnek, és annak, hogy a város ismét erőssé tudjon válni.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Tuzson Bence szerint Magyarország egyértelmű célja, hogy a következő időszakban – az elkövetkezendő húsz-harminc esztendőben – Európa egyik legélhetőbb országává váljon, egy olyan városnak pedig, amely az ország keleti kapuja, különösen fontos feladatot kell betöltenie ebben a célkitűzésben.

Hangsúlyozta, hogy ahhoz, hogy elérjük az alapvető céljainkat, három területen van szükség a fejlődésre: az egyik a családtámogatások rendszere, a második a gazdaság fejlődésének kérdésköre, a harmadik pedig a kultúra területe, hiszen mit ér a népességnövekedés és a gazdaság, ha ezen a területen nem tudunk erősek maradni.

A köszöntők elhangzása után Görgényi Ernő, Kovács József, Tuzson Bence és Takács Árpád kormánymegbízott együtt tették le az alapkövet, amelyben mai újságokat, illetve a projekt terveinek másolatát helyezték el.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)