Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Mogyoróssy János feljegyzéseiből és könyvritkaságaiból nyílt kiállítás a könyvtárban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. KULTÚRA • 2018. szeptember 11. 14:30
Mogyoróssy János feljegyzéseiből és könyvritkaságaiból nyílt kiállítás a könyvtárban
Gyula város mindennapjainak egykori krónikásával ismertet meg a tárlat

A Mogyoróssy család címerét ábrázoló ex-librisek, szárazbélyegző-lenyomatok, könyvek címlapjára applikált piros monogramok is megtekinthetők a városi könyvtár szeptember 8-án, az alapító napján megnyílt időszaki kiállításán. A tárlat a megyei múzeumot és a közkönyvtárat megalapozó második adományozás utáni időszakból mutat fel ritkaságokat, és Mogyoróssy János sokszínű személyiségével is megismertet.

ritkaságokat mutat be az alapító napján nyílt kiállítás

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Kevesen tudják, hogy Mogyoróssy János kiterjedt földbirtokkal rendelkezett, amelynek rendezésével elmélyülten és szakszerűen foglalkozott, tudtuk meg Nagy Éva helytörténeti könyvtárostól, a kiállítás anyagának összeállítójától. Ennek megfelelően a tárlat, amiként erről korábban már írtunk, az alapító gazdálkodási tevékenységével is megismerteti a látogatót. Különösképpen érdekesek az egyes gyümölcsfajtáknak adott magyar elnevezései.

A helyszűkét ügyesen kiaknázó kurátor emellett számos olyan kötetet is beválogatott az anyagba, amely összefoglalja, mekkora kifinomult ízlés és tudás határozta meg Mogyoróssy János gyűjtőszenvedélyét. Jóllehet egykori döntéseit ma számos bírálat éri, a maga korában nagyon körültekintően járt el, és előremutató tevékenységet fejtett ki, mondta el lapunknak Nagy Éva.

A szösszenetekre épülő kiállításon a Wenckheim grófi család birtokügyeivel és levéltárának rendezésével megbízott uradalmi tiszt saját kezű kalendáriumi bejegyzéseiből is kapunk egy csokrot. Ezek között találunk a korabeli higiéniára, egészen pontosan a kolerára vonatkozó megállapításokat, de a tüzes rakéták elkészítésével foglakozó gondolatfüzér is akad köztük. Ilyen vonatozásban Mogyoróssy Jánost a mindennapok krónikásaként ismerhetjük meg, hisz rendszeresen megírta, mi történik éppen a városban. A kalendáriumok üresen hagyott oldalaira bejegyzett gondolatai így valójában a személyes naplóját képezik.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Aki megtekinti a kiállítást, azt is megtudhatja, hogy Mogyoróssy János Gyula város polgárai számára több adományt tett. Már 1836-ban is jótékonykodott: csaknem 300 kötettel gazdagította hajdani iskoláját. Az 1848–49-es forradalom viharai azonban ezt a tételt megsemmisítették.

A vesztesség azonban nem szegte kedvét, 1868. szeptember 8-án újabb ajándékozásra szánta el magát. Ekkor 10 ezer forint értékben ajánlott fel szeretett városa lakóinak könyveket és régiségeket, és ezzel megvetette az alapjait az immár 150 éve fennálló közgyűjteményeknek. Az ekkor átadott könyvek és kéziratok számát Mogyoróssy kora, éppúgy mint az utókor 844 kötetre becsüli. Támpontot nyújt ehhez, hogy a könyvek nagy részét tulajdonosi megjelöléssel, úgy nevezett processzori bejegyzéssel látta el. Ezeknek többféle alkalmazott változata is ismert: saját kezű névbejegyzés, saját kezű névbejegyzés dátummal, a Mogyoróssy család címerét ábrázoló ex-libris, a címert Mogyoróssy János névfelirattal kombináló szárazbélyegző-lenyomat, a könyvek címlapjára applikált piros színű M. J. monogram, és a felsoroltak variációi. Ezeket mind szemügyre vehetjük a téka tárlóiban.

A tárlat díjtalanul tekinthető meg.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)