Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megnyitották a tanévet a „Lila” suliban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2018. szeptember 01. 09:14
Megnyitották a tanévet a „Lila” suliban
Kétszázkilencvenkét gyermek vágott neki a kihívásoknak a törökzugi iskolában

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Tanévet nyitottak augusztus utolsó napján a törökzugi „Lila” suliban, ahová kétszázkilencvenkét gyermek iratkozott be idén. Az ünnepségen a régi és az új tanulók mellett a pedagógusokat és a szülőket is köszöntötték, azzal a biztatással, hogy ismét csak tíz hónapig tart majd a próbatétel.

Hatodikosok zenés-táncos műsorával indultak neki a nebulók az előzőnél ismét könnyebbnek remélt új tanévnek a törökzugi „Lila” suliban. Vinczéné Forgách Ágnes és Török Zoltánné összeállításában a Gyulai Implom József Általános Iskola 5. Számú Általános Iskola és Sportiskola Tagintézményének diákjai felidézték a nyári szünet pillanatait, ráhangolódtak az iskola feladataira, és segítettek komoly elhatározások, tervek megfogalmazásában.

Ezt követően a törökzugi ovisok üdvözölték sajátos módon az egybegyűlteket. Őket Békési Andrásné tanította be.

A hivatalos köszöntőt azonban Szabadosné Bécsi Katalin tagintézmény-vezető tolmácsolta a jelenlévőknek. Azt mondta, a mai napon, ki szomorúan, ki vidáman, de mindenki szembesül a ténnyel, hogy az idei nyár is elrepült. Hétfőtől ismét jelez az óra, esténként pedig időben ágyba parancsolják az embert.

 

Szabadosné Bécsi Katalin

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Az iskolaigazgató ezt követően számba vette, mi történt azóta, hogy június 15-én a „lilások” elköszöntek egymástól. Volt például egy remek táboruk Gárdonyban, a Velencei-tó körül. Itt semmit nem hagytak ki. A hat nap során túráztak, fürödtek, kerékpároztak, sárkányhajóztak, és mindnyájan jól érezték magukat.

Az itthon maradottak sem tétlenkedtek: napközis tábor kísérleti megvalósításába kezdtek ötven alsós tanulóval, augusztusban pedig Csopakon jártak irodalmi táborban. Mindeközben a felújítási munkálatok is elkezdődtek. Megújult a fizika–kémia előadó, két vizesblokk, kialakítottak egy nyelvi labort, és ezekbe új fűtőtesteket és nyílászárókat szereltek be. Kicserélték a lépcsőházak üvegtégláit, és két szinten a beépített szekrények ajtóit. A munkálatok egy része azonban még folyamatban van, jelezte Szabadosné Bécsi Katalin.

A szokásos évenkénti karbantartás keretében két tanterem padlózatának a cseréje, hét tábla festése, az összes vonalazása, négy tanulói és négy felnőtt-mellékhelység tisztasági meszelése, négy tanterem és az udvari padok festése történt meg. A Lila Iskola Tanulóiért Alapítvány segítségével új függönyök vásárlására is elkölthettek csaknem 70 ezer forintot. Ám a teljes épület korszerűsítésére továbbra is várják a pályázati lehetőségeket, hisz bőven maradt még cserére váró nyílászáró és fűtőtest, jegyezte meg a tagintézmény-vezető.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Szabadosné Bécsi Katalin aláhúzta: az előttünk álló 181 nap munkaterve elkészült, a nevelőtestület által összeállított éves program tele van értékteremtő környezetvédelmi, egészségmegőrző, kulturális és sportrendezvényekkel. Lesznek témanapjaik és -heteik, és ebben a tanévben is elviszik a gyermekeket színházba, versenyekre, tanulmányi kirándulásokra.

Az új tanévet a törökzugi iskolában 15 tanulócsoportba szervezett 292 gyermek kezdi meg. Az igazgató közülük az elsősöket, az ötödikeseket és a nyolcadikosokat külön is köszöntötte, majd bemutatta az iskola új óraadó tanárait és visszatérő pedagógusait. A szülőknek azt üzente: a jó iskola az, amelyikben a diák, a pedagógus és a szülő egyaránt jól érzi magát.

– Mi jó iskola akarunk lenni. Azt valljuk, hogy a szülői házzal való folyamatos kapcsolattartás lehet nevelőmunkánk sikerének záloga. Ezért rendszeres együttmunkálkodásra törekszünk, és erre kérjük a gyermekeiket ránk bízó családokat is. Hiszem, hogy minden probléma megoldható, ha megvan a közös szándék erre – hangsúlyozta megnyitóbeszédében Szabadosné Bécsi Katalin, aki Csíkszentmihályi Mihály szavaival így zárta le gondolatait: meg kel tanítani a gyermekeknek, hogy önmagáért élvezzék a tanulást, ne csak azért, hogy jó jegyeket kapjanak. Mert azok a gyerekek, akik élvezik a kihívások legyőzését, életükben is keresni fogják a kihívást jelentő helyzeteket. Ők nagyobb valószínűséggel ragadnak meg új lehetőségeket, keresnek új módszereket, dolgoznak olyan feladatokon, amelyeknek nincs egyértelmű megoldásuk, és ösztönöznek másokat arra, hogy nehéz problémákon dolgozzanak.

A tagintézmény-vezető élvezetes, a kihívások legyőzésében bővelkedő, nem mellesleg vidám, élményekkel teli tanévet kívánt mindenkinek, és csendben megnyugtatta a hallgatóságot afelől is, hogy ez most is csak tíz hónapig fog tartani.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)