Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - A rúdfitness nem rúdtánc

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • B. L. SPORT • 2018. augusztus 03. 17:05
A rúdfitness nem rúdtánc
Egy ökölvívó kalandozása egy alaposan félreismert sportágban

Kevés olyan sportágat tudunk felsorolni, amely olyan mértékben félreismert és félreértett, mit a rúdfitness. Ebben persze igencsak nagy szerepe van a hollywoodi filmgyártásnak, hiszen egy rúd és egy lengén öltözött hölgy látványa egy vegasi bár füstös és félhomályos, buja erotikával teli képét varázsolja az átlagember elé. A Gyulai Hírlap sportszerkesztője azonban vette a bátorságot, hogy közelről vizsgálja meg ennek a valójában igencsak kemény sportágnak a világát.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Először is tegyük tisztába a dolgot, a rúdfitness, nem egyenlő a rúdtánccal. A mozgásforma valószínűleg az 1920-as években alakult ki, amikor cirkuszi akrobaták a cirkuszi sátor tartórúdját használták előadásuk kellékeként vagy edzésidejük kitöltésére.

Mint azt Török Tímeától, a gyulai TT Pole edzőterem vezetőjétől megtudtuk, a rúdtánc két irányzatot foglal magába. A pole dance akrobatikus elemeket tartalmaz érzéki táncmozdulatokkal színesítve, a pole fitness pedig inkább az akrobatikáról és az erőelemekről szól.

– A rúdfitness gyakorlatai akrobatikus mivoltukból fakadóan a lábfejtől a nyakig minden izmot igénybe vesznek. Az izomláz mellett lila foltokra és kisebb bőrsérülésekre is fel kell készülnünk.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Több évtizedes sportmúlttal a hátam mögött érkeztem a fürdővárosi edzőterembe, ahol Török Tímea mellett Tövisháti Zsuzsa várt rám, hogy kézen fogjanak, és bevezessenek a rudak birodalmába. Mint megtudtam háromfajta eszköz vár majd rám: kétféle vastagságú rúd és egy forgóalkalmatosság.

A rövid bemelegítés után azonnal a legnehezebb feladatokat akartam végrehajtani, ám Timi és Zsu szerint érdemes az alapoknál kezdeni. Az első két gyakorlatot szinte hibátlanul megoldottam, ám az úgynevezett zászlóba már beletörött a bicskám. Ekkor tudatosult bennem, hogy ehhez a sportághoz bizony még „kicsi” vagyok.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

A magyar földre Pirner Alma által importált sportág dinamikusan fejlődik, hiszen a Miss Poledance Hungary mellett világbajnokságot is rendeznek a „rudasok”. A hazai sport Török Tímeának és társainak köszönhetően olyannyira megerősödött, hogy 2011-ben Magyarország nyerte el a világbajnokság rendezési jogát.

A gyulai TT Pole edzőterem várja hölgyek és urak jelentkezését, hiszen életkortól és testalkattól függetlenül bárki kipróbálhatja az erő, az akrobatika és a báj keverékének tekinthető sportágat.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

 

GYULAI HÍRLAP • 2018. augusztus 03. 17:05
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)