Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tündérkertben tündérrózsa terem

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gurzó K. EnikőMAGAZIN • 2018. július 21. 13:00
Tündérkertben tündérrózsa terem
Újra nyílnak vizeink virágkirálynői a Hunyadi tavon és az Élővíz-csatornán

A gyönyörűséges színekben pompázó tündérrózsafélék júniustól szeptemberig ékesítik vizeinket, és méltán tartoznak városunk látványosságai közé. Kerti medencébe is telepíthetők.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Türelmetlenül vártuk, hogy előbukkanjanak, hisz anélkül, hogy bármi különlegeset tennénk, elegáns díszei városunknak. Beazonosításuk azonban bonyolult, hisz a tündérrózsaféléknek mára csaknem félszáz fajtáját határozták meg, és a félszáz fajtán belül is több alcsoportot. Magyarországon eredetileg csak a fehér nyílott.

Az illatos sárga nimfea (Nymphaea Marliacea Chromatella, Nymphaea Sulphurea) forró égövi növény, a Hunyadi tavon idén vele randiztunk. Virágai 10–15 cm átmérőjűek, kifejlett levelei olívazöldek bronzos foltokkal, márványozottak, a víz színén úsznak, szélük felhajló. Porzóleveleik narancsszínűek és spirálisan helyezkednek el a növényen. Leginkább a hévizek kifolyását kedveli.

Van azonban egy ennél gyakorlatiasabb közleményünk is: aki az udvari medencéjében is szívesen látna ilyen virágot, annak jó tudnia, hogy nem túl száraz hidegházban akár teleltethető is. Mivel a sárga tündérrózsa meleg vízi fajta, oda érdemes figyelni arra, hogy számára a 20 fok fölötti hőmérséklet az optimális, az ennél hűvösebb körülményeket csak átmenetileg viseli el. 

Egy biztos: mi minden évben a csodájára járunk. 

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)