Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Tiszta erőből gyulai nyár

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • E-K. Zs. • MAGAZIN • 2018. július 21. 14:00
Tiszta erőből gyulai nyár
Családi és gyermekprogramok a fürdővárosban

A #GyulaiNyár címet viselő, végeláthatatlan programfolyam fantasztikus élményeket kínál, ékes bizonyítékaként annak, hogy ez az ékszerdobozként jellemezhető város folyamatos kikapcsolódási lehetőséget nyújt. A kulturális és történelmi gyöngyszemek, az Almásy-kastély, a vár, az Erkel Ferenc Művelődési Központ, az Erkel Ferenc Emlékház, a Ladics-ház és Kohán Képtár mellett számos olyan helyszín található, ahol pezseg az élet. Ráadásként, minden egyes esemény díjtalanul látogatható!

 

Forrás: gyulakult.hu

A rendezvények lényege, hogy helyezd magad kényelembe, a többiről, az élményekről a szervezők és általuk a fellépők gondoskodnak. A szervezők kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a gyermekek, a kisgyermekes családok is megtalálhassák a számításukat, hiszen a nyári időszakban különösen nagy hangsúllyal bír, hogy számukra értékes időtöltést tudjanak biztosítani.

Július 23. (hétfő) 19 órakor kezdődik a Világóránál a Nyári hangszervarázs című előadás, Kepenyes Pál zenés műsora. A gitár mellett számos más hangszer is megjelenik, az este 7 órai kezdés ellenére ez a fajta zenei kalandozás a gyermekek és a felnőtteknek egyaránt kiváló programot jelent.

Július 25. (szerda) 19 órai kezdettel a Grácia mazsorettegyüttes előadása tekinthető meg a Harruckern téren. Az Erkel Ferenc Művelődési Központ saját csoportja tavaly szeptemberben kezdett el működni, akkor kezdték meg a tanulást. A jelentkezőket, akik kedvet éreznek a műfajhoz idén szeptemberben várják majd, de addig érdemes élvezni az előadásukat, energikus, meggyőző fellépésüket.

A Gyulai Végvári Napok eseménysora (július 27–29., péntek–vasárnap) minden korosztály számára remek kikapcsolódási lehetőséget kínál. Július utolsó hétvégéjén a város és a vár történelmének egyik mérföldkövét felelevenítő nagyszabású rendezvényen a kor jellegzetességeivel, a végvári vitézek életével, legendáival, harci szellemével, művészetével, költészetével, mindennapjaival lehet egészen közelről megismerkedni.A háromnapos történelmi fesztivál csúcspontja az a nagyjából másfél órás hadijáték, ami 200-250 hagyományőrző részvételével, aprólékosan kidolgozott forgatókönyv szerint zajlik.

A harci cselekmények imitálása rendkívül izgalmas és sokakat vonzó látványosság, azonban a tábori életről, a korabeli életképekről sem szabad megfeledkezni! A válogatott hagyományőrzők szakavatott ismerői a kornak, így bármely felmerülő kérdésre meg tudnak felelni. A török és a keresztény tábor is nyitott, a közönség szabadon látogatást tehet, és ezáltal bepillantást nyerhet a korabeli mindennapokba.

A fegyvereket kézbe lehet venni, egyes ruházatokat fel lehet próbálni. Kiderül, hogy milyen súlyos volt a sodronying vagy éppen a lemezpáncél. A törökök táborában az oszmán kultúra ezer szín érdekességgel jelenik meg: beléphetünk a főúri sátorba, továbbá a gyermeknevelés főbb mozzanatai is megismerhetőek és például török meséket is hallgathatunk. Szó szerint belekóstolhatunk a korba: sütemények készülnek, teát lehet szürcsölni, de kézműves mesterségek kipróbálására is lehetőség adódik.

Az apródiskolában az íjászat, az ágyúgolyó-hajítás, a kelevézhajítás várja az érdeklődőket, míg a legderekabb legények és persze leányok kardkitartással bizonyíthatják ráteremettségüket. Nagy népszerűségnek örvend a tevegelés is, ez az egzotikus jószág ugyebár nem tartozik az Alföldön gyakorta megtalálható és megülhető jószágok közé. A teljes programarzenál itt található.

Július 30-án, 31-én és augusztus 1-jén a Gyulai Várszínház eseményeihez, erdélyi hetéhez kapcsolódva, csatlakozva három napon át erdélyi produkciók lesznek láthatók és hallhatók a várkertben. Játszóházi események, élmények és koncertek, produkciók várják a családokat, például székelyföldi kismesterségekkel lehet megismerkedni és megbarátkozni.

Július 30. (hétfő)

16.00–18.00 székely népi játszóház

21.00 Vasvarjú-koncert

Helyszín: várkert

Július 31. (kedd)

16.00–18.00 székely népi játszóház

21.00 népzenei utazások Erdélyben

A Pakura együttes koncertje

22.30 erdélyi táncok – táncház

Helyszín: várkert

Augusztus 1. (szerda)

16.00-18.00 székely nép játszóház

21.00 „Székely népzenei est”

Góbé-koncert

Helyszín: várkert

Augusztus 1-jén 19 órakor veszi kezdetét a Körös Táncegyüttes műsora, melyet Patyi Zoltán és zenekara kísér. A páratlan élményekkel szolgáló előadás a Harruckern téren lesz megélhető. A legfontosabb a zene és a tánc feltétlen szeretete, tisztelete és az ezzel kapcsolatos érzések és gondolatok hiteles átadása a közönség felé.

Augusztus 4-én 18 órakor startol a Nevess! Ints! Bábcsoport több részből álló műsora. Ez azt jelenti, hogy nem csupán egy előadás, hanem egymás után, szépen sorban két-három mese várja a legkisebbeket és persze a nagyobbakat is. Az eseményhez a Bábika Népi Játszóház társul, amely komplex kézműves-foglalkozással kecsegteti az erre nyitott családokat. A helyszín a várkert lesz. 

Augusztus 22-én 18 órától interaktív formában hallhatnak gyermekdalokat az érdeklődők Tengeri Attila tolmácsolásában. Arra is lehetőség adódik, hogy a gyerekek részt vegyenek a műsorban, ettől lesz a produkció igazán élővé. A helyszín a várkert lesz. 

Augusztus 29-én 19 órakor a Fitdance Center Tánciskola lép színre a Harruckern téren. Botta Tibor tánciskolájának növendékei szintén fergeteges produkcióval készülnek. Az óvódáskorú gyerekektől egészen a nyolcadik osztályos tanulókig terjed a résztvevők korosztálya. Fellépésük garantált szórakozást nyújt a városba érkező turistáknak és természetesen az itt élőknek is.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)