Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Árvízvédelmi fejlesztéseket végeznek a Hármas-Körös töltésén

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2018. június 27. 14:45
Árvízvédelmi fejlesztéseket végeznek a Hármas-Körös töltésén
A munkálatok során csaknem öt kilométeres szakaszt újítanak meg

Az árvízvédelmi védvonalak mértékadó árvízszintre történő kiépítése, a védvonalak terhelésének csökkentése a Körösökön című projekt indítórendezvényét tartották meg június 27-én a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóságon. A fejlesztések során a Hármas-Körös védelmét erősítik meg egy közel öt kilométeres szakaszon, ezzel mintegy 12 ezer ember életét teszik biztonságosabbá.

bak sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság igazgatója elmondta, a Hármas-Körös jobb oldali partján kezdik el a fejlesztést. Megtudtuk, hogy az elmúlt időszak munkálatainak köszönhetően a Fehér- és a Fekete-Körös árvízi veszélyeztetettségét sikerült csökkenteni.

– Egy jelentősebb árhullám esetén azonban a Hármas-Körös térségében komoly árvízi helyzetek alakulhatnak ki – emelte ki az igazgató. Megtudtuk, hogy a 3 milliárd forint értékű fejlesztés során javítani fogják a töltés geotechnikai állapotát, megújítanak egy gátőrházat, a töltésszakaszt pedig egy burkolattal is ellátják.

– Ez egy kis lépés, tehát marad még bőven fejlesztenivaló az igazgatóság területén, de mindez azt fogja eredményezni, hogy az úgynevezett mocsárréti árvízvédelmi öblözetben a jobb parti védvonal kiépítettsége 20 százalék fölé fog nőni a jelenlegi 3,9 százalékról.

 

dobó kristóf, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főosztályvezetője

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

A munkálatokat Mezőtúr és Gyomaendrőd térségében fogják elvégezni egy 4,8 kilométeres töltésszakaszon, ezután körülbelül 12 ezer ember érezheti majd magát nagyobb biztonságban.

A folytatásban Dobó Kristóf, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főosztályvezetője is köszöntötte a megjelenteket. Kiemelte, hogy a kormány nagy hangsúlyt fektet a megelőzésközpontú árvízvédelemre, hiszen a veszélyeztetett területek száma kimagasló Európában. Mint mondta, a magyar árvízvédekezés szervezettsége és felkészültsége már önmagában felér egy fejlesztéssel, mindezt jelzik az elmúlt évek védekezéseinek sikerei is.

A köszöntők után Kovátsné Polgár Karolnia projektmenedzser, Szabó János műszaki igazgatóhelyettes és Tamás Csaba, a Békés Drén Kft. cégvezetője tartottak előadásokat a fejlesztés műszaki és szakmai hátteréről.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)