Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - „Változtatni kellett a hivatal hozzáállásán”

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • J. A. • INTERJÚ • 2018. június 29. 13:15
„Változtatni kellett a hivatal hozzáállásán”
Kovács Tamás, a NAV Békés megyei igazgatója beszélt lapunknak az adóhivatal újításairól

2016-os kinevezése óta minden évben felkérjük Kovács Tamást, a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóságának igazgatóját, hogy értékelje az elmúlt évet, beszéljen a hivatal jelenlegi és jövőbeli terveiről.

 

 

– Idén már harmadik éve vezeti a NAV megyei igazgatóságát. Hogy látja, a korábban megfogalmazott célok közül sikerült mindent elérni, megvalósítani?

– Az elmúlt három évben folyamatosan dolgoztunk azon, hogy javítsuk a rendszert, egyfajta finomhangolást végeztünk, hogy zenei párhuzamot vonjak. Pár év egy adórendszer életében nem hosszú idő, de viszonylag rövid idő alatt sok minden megváltozott, mind a jogalkalmazás, mind a jogszabályok, mind pedig a szemlélet területén. A gazdaság fehérítése volt és lesz továbbra is a legfőbb célunk, vagyis az, hogy minél szélesebb körben megvalósuljon az önkéntes adófizetés. Ennek jegyében az utóbbi években csökkentek az adókulcsok, bizonyos termékek, szolgáltatások áfakulcsai, nőtt a mentességek, kedvezmények köre, és teljesen átalakult az adóhatóság bírságpolitikája. A NAV új szemléletével kapcsolatban sokan szkeptikusak voltak, azonban a számok minket igazolnak. Először is látni kell, hogy több feladatnak is meg kell felelnie a hivatalnak, szolgáltató jelleggel kell működni a bevételi elvárások teljesítése mellett, mondhatni az állammal szemben fennálló pénzügyi kötelezettségek terén kell rendet tartani. A legfontosabb, hogy változtatni kellett a hivatal hozzáállásán, hiszen a szolgáltató jellegű működéshez elengedhetetlen az empátia. Az adóhatóság a bírságoló, szankcionáló, hatósági jelleg helyett a jogkövetésre hajlandó adózókkal szemben segítő, támogató jelleggel működik. Az elmúlt években a mulasztási bírságok számát több mint 80 százalékkal csökkentettük mindamellett, hogy a bevételi követelményeket sikerült teljesíteni. Az új rendszer lényege az önkéntes adózás, a szabályok önkéntes betartása. Sokkal kevesebb, viszont a korábbiakhoz képest célzatosabb kiválasztás alapján elindított ellenőrzések vannak jelenleg folyamatban. Sokan félreértelmezik ma is a rendszert. Ellenőrzések mindig is voltak és lesznek, de nem mindegy, hogy milyen módon, mennyi idő alatt zajlik egy vizsgálat. Egy rendőr is bármikor bárkit igazoltathat, így van ez az adóhatóságnál is. Az ellenőrzések rendszere olyan módon alakult át, hogy ezen területen sokkal több a támogató jellegű eljárás.

– Lassan már megszokhattuk, hogy minden évben van valami nagy újítása a NAV-nak. Az elmúlt időszakban elindult a mentorprogram és az e-szja, hogy csak párat említsek. Ezeket hogyan fogadták az emberek, miben segítettek nekik?

– Igen, mint mondtam, folyamatosan próbálunk változni, az ügyfélcentrikusság, a szolgáltató jelleg került a középpontba. A szolgáltató jellegű közigazgatás vagy adóigazgatás ma már alapkövetelmény egy modern jogállamban. Az e-szja, a mentorprogram mind-mind ezen szemlélet mentén születtek meg, de ide sorolhatnám a támogató eljárásokat, az adótraffipaxot (szerk.: előre jelzi a NAV az ellenőrzéseket) és az adótudatossági előadásokat is, melyeket kollégáimmal közösen tartunk iskolákban. Az adózók többsége először kétkedve, de többségében pozitívan fogadta a szemléletváltást. Fontosnak tartjuk, hogy kialakuljon az ügyfél és a hivatal között a bizalom. Az elektronikus személyijövedelemadó-bevallást (e-szja), amit ön is említett, 2017-ben vezettük be. Ez egy olyan szolgáltatás jellegű eljárás, melyben az adóhivatal kérés nélkül elkészíti több millió embernek az szja-bevallás-tervezetét. 2018-ban már szélesebb körben, az áfa fizetésre kötelezett magánszemélyeknek és a mezőgazdasági őstermelőknek is készített a NAV ilyen tervezetet, sőt megszűnt a munkáltatói adómegállapítás is, ezzel egyértelműen csökkent a munkáltatók adminisztrációs terhe. Idén indította útnak a hivatal az úgynevezett mentorprogramját. Ennek keretében a NAV a kezdő vállalkozásokat a bejelentkezésüktől számított hat hónapig segíti, mentorálja. Az egyéni és csoportos foglalkozásokon megismerhetik az alapkötelezettségeket, így például azt, hogy mi a bevallás, a nyilvántartás, milyen adónemet válasszanak, milyen kedvezmények vannak. Ezeket a szolgáltatásokat én is igénybe venném a vállalkozók helyében. Feladata a hivatalnak, hogy a diákoktól kezdve a kezdő, működő vállalkozásokon át a vállalkozásukat befejezőkig mindenki megkapja a megfelelő tájékoztatást és információt ahhoz, hogy az adókötelezettségeinek eleget tudjon tenni. Az új szabályok mind a szolgáltató állam szerepét erősítik, növelve a befizetési morált.

– Mit tartogat még ez az év?

– Még csak az év felénél járunk, de máris itt a következő nagy változás, az Online Számla rendszer elindulása, mely sok vállalkozást érint. Az online adatszolgáltatás bevezetésének és az adatokat kezelő rendszer kialakításának célja a gazdaság további fehérítése, az adócsalások visszaszorítása. Ezt kiegészíti a NAV szolgáltatásaként az ingyenes online számlázó funkció. 2018. július elsejétől minden olyan számláról, amelynek belföldi adóalanyra áthárított áfatartalma minimum 100 ezer forint, adatot kell küldeni a NAV-hoz. Az adatküldést legkönnyebben számlázó program használatával lehet megvalósítani, hiszen ebben az esetben az adatszolgáltatás gépek közötti kommunikáció keretében történik. Az adatszolgáltatás azoknak is kötelező lesz, akik kézzel kiállított számlákat, azaz számlatömböt alkalmaznak. Amennyiben ezen a számlán az áfa legalább 100 ezer forint, öt napon belül, ha pedig eléri az 500 ezer forintot, a kiállítás utáni napon kell elvégezni az adatszolgáltatást manuális feltöltéssel. Éppen ezért az eddig számlatömböt használó vállalkozásoknak is érdemes megfontolni az áttérést a jóval kevesebb adminisztrációval járó számlázó programokra. A NAV ingyenes, egyszerű, gyors és az adatszolgáltatásra is alkalmas számlázó programmal, az Online Számlázóval segíti a vállalkozásokat. Az Online Számla rendszerben már elindult a regisztráció, melyhez ügyfélkapus hozzáférésre van szükség. Regisztrálni július elseje után is lehet, de legkésőbb az első adatszolgáltatással érintett számla kiállításáig el kell végezni a műveletet. A törvényben szereplő adatszolgáltatási kötelezettségre tehát csak a regisztrációt követően van lehetőség. A rendszerről szóló információk, a regisztráció menetét bemutató leírások és videók, a gyakori kérdésekre adott válaszok a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu) elérhetők, az Online Számla aloldalon megtalálhatók.

A jövő évre vonatkozóan elmondhatom, hogy a Pénzügyminisztérium benyújtotta a Parlamentnek azt az adócsomagot, amely tovább csökkenti az adminisztrációs terheket. A cél, hogy minél könnyebben, minél zökkenőmentesebben tudják az adózók a kötelezettségeket teljesíteni, és az önkéntes adózás a kultúra részévé válhasson. Ezen még sokat kell dolgoznunk.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)