Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Felvonták a Gyulai Várszínház zászlaját

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2018. június 24. 23:44
Felvonták a Gyulai Várszínház zászlaját
Megkezdődött az 55. évad

 

Fotó: Gyulai Hírlap – M-P. J. 

A vasárnapi megnyitóval hivatalosan is kezdetét vette a Gyulai Várszínház 55. évada. Az idei, negyvenhét napon át tartó nyári összművészeti fesztivál nyitányát a szokásoknak megfelelően három ágyúlövés és a várfalra felvont teátrumzászló jelezte.

Krucsainé Herter Anikó kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár a tószínpadon tartott ünnepi megnyitón hangsúlyozta: a több mint félszáz éves várszínháznak otthont adó téglavár a kultúra fellegvárának tekinthető.

Kiemelte: az 1960-as, 70-es és 80-as években a teátrum a történelmi drámák és a kortárs magyar művek játszóhelye volt. Hozzátette: az idei, gazdag programkínálatból kitűnik, hogy a színház tavaly kinevezett új igazgatója, Elek Tibor ezt a hagyományt korszerű formában igyekszik folytatni.  

A helyettes államtitkár beszédében külön szólt a Nemzetközi Shakespeare Fesztiválról, amelyet idén tizennegyedik alkalommal rendeznek meg Gyulán. Ugyancsak említést tett a várszínház új programsorozatáról, az Erdélyi Hétről, melynek keretében mindennap más-más határon túli magyar színház mutatkozik be a közönségnek.

 

Kovács JózsefKrucsainé Herter AnikóElek Tibor és Görgényi Ernő

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Kovács József, a térség országgyűlési képviselője emlékeztetett: a gyulai teátrum létrejöttekor vidéken alig működött nyári színház. Felidézte: a fürdővárosban olyan neves színészek fordultak meg, mint Sinkovits Imre, Kállai Ferenc, Bessenyei Ferenc, Bitskey Tibor, Őze Lajos vagy Darvas Iván.

Aláhúzta: az összművészeti fesztivál jól illeszkedik Gyula történelmi környezetéhez és turizmusához.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere úgy fogalmazott: a fürdőváros ma már elképzelhetetlen a várszínház nélkül. Hangsúlyozta: a teátrum a város határain túllépve a nemzeti és az egyetemes kultúra szellemi alkotóműhelyévé vált, és saját hagyományokat teremtett.

Mint mondta, az idei évaddal új korszak kezdődik a gyulai színház történetében. Hozzáfűzte: a mai teátrum úgy viszi tovább a klasszikus várszínházi értékeket, hogy közben reflektál a korra, amelyben élünk.  

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Elek Tibor, a Gyulai Várszínház igazgatója kiemelte: a várszínház negyvenhét napon át, több mint hetven programon keresztül kínál minőségi művészeti élményt.

Az igazgató úgy fogalmazott: a minőségi művészet úgy szórakoztat, hogy közben elgondolkodtat, és a szívünkre, a lelkünkre hatva felszabadít bennünket a hétköznapi létezés terhei alól.

A megnyitó végén Erkel Ferenc Bánk bán című operájának dallamaira felvonták a vár falára a színház zászlaját, majd három ágyúlövés dördült el. A ceremóniával a teátrum jelképesen elfoglalta a várat.

Az ünnepség után a tószínpadon bemutatták Vidnyánszky Attila Körhinta című darabját, melyet a Nemzeti Színház művészei vittek színre a Magyar Nemzeti Táncegyüttes és Zenekarának közreműködésével. Az 55. évad nulladik napján, szombaton a Fesztiválakadémia adott koncertet a kamarateremben.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)