Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Népszerű filmzenékkel és közismert musicaldalokkal varázsolták el a nagyérdeműt

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2018. június 02. 13:00
Népszerű filmzenékkel és közismert musicaldalokkal varázsolták el a nagyérdeműt
Az egyesített felnőtt- és gyermekkórusok zenekari kísérettel koncerteztek Gyulán 

Öt kórus, egy zenekar és két meghívott szólista szólaltatta meg június elsején a zeneirodalom legkedveltebb musicalslágereit és filmdalait a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központ színpadán. A Musicalvarázs című produkciót a békéscsabai Bartók Béla és a gyulai Erkel Ferenc vegyeskar a Karácsonyi János katolikus iskola, az Erkel Ferenc gimnázium és az 5. számú sportiskola gyermekkórusainak közreműködésével mutatta be.

musicalvarázs a művelődési központ színpadán

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A gyermekkórusokkal, szólistákkal és alkalmi zenekarral kiegészült két vegyeskar ezúttal közismert musical- és filmdalok feldolgozásaival varázsolta el a gyulai művelődési ház színháztermét megtöltő közönséget. A hallgatóság nemcsak hogy zenei élményben részesült a több mint másfél órás előadáson, hanem képi látványban is, ami mellé film-, színház- és zenetörténeti útmutatást is kapott.

A fellépők az 1966-ban bemutatott első felnőtt musical, a nyolc Oscar-díjjal jutalmazott Kabaré egyik részletével indítottak, majd az Óz, a csodák csodájából adták elő Dorothy dalát, a Szivárványt. Az 1965-ös datálású La Mancha lovagjából az Álomdal csendült fel Ágoston Máté egri színművész közreműködésével.

A produkcióból Rómeó és Júlia szerelmi története sem hiányozhatott. Előbb Leonard Bernstein modern amerikai környezetbe helyezett West Side Storyjából hallgathatott meg a nagyérdemű több részletet, egyebek mellett az Oly szép vagyok, a Mária, az Amerika és a Két kéz, két szív dalokat, majd egy másikat a 2001. évi francia feldolgozásból. Utóbbit annak az ifjú párnak ajánlották, akiknek a napokban volt az eljegyzésük, és Szegedről jöttek el a gyulai Musicalvarázsra. A szívből szeretni című számban Nagy Szilvia békéscsabai születésű előadóművész és Ágoston Máté énekelt szólót. Mindketten az egri Gárdonyi Géza Színházból érkeztek városunkba.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című regényének filmváltozatát, a Hegedűs a háztetőn amerikai opuszt 1964 szeptemberében mutatták be New Yorkban, Magyarországon elsőként a Fővárosi Operettszínház tűzte műsorára 1973-ban Bessenyei Ferenc főszereplésével. A gyulai előadáson Bakné Kocsis Beáta művésztanár hegedűjátéka teremtette meg a kapcsolatot a mű címével, amit egy Chagall-festmény inspirált.

A My Fair Ladyt a Csudijó és a Ma éjjel táncolnék idézte fel, majd Andrew Lloyd Webbertől az Operaház fantomja került színpadra. A befutott brit komponistától ezt követően egy egész összeállítást kapott a publikum. Az Evita, a Jézus Krisztus szupersztár, a Macskák, a József és a színes, szélesvásznú álomkabát egyaránt bekerült a zenei blokkba.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A műsor befejező részében magyar szerzeményekkel rukkoltak elő a gyermekkórusokkal kiegészült felnőtt vegyeskarok. A második világháború 50. évfordulóján bemutatott Valahol Európában című alkotásból A zene, a Légy jó mindhaláligból pedig Az élet szép jutott be a repertoárjukba. Varázslatukat az Egy képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicallel zárták. Ebből az És mi arra születtünk kezdetű nótát énekelhette el a nagyérdemű a fellépőkkel, ráadásként is.

A szervezők befejezésül köszönetet mondtak mindazoknak, akik részt vettek az esemény megvalósításában, így az iskolásokat felkészítő tanároknak, Szabóné Pfaff Évának, Ácsné Gethe Évának, Petrivotsné Balla Magdolnának és Perlaki Attilának, aki a karvezetői teendőket is ellátta, valamint a pedagógusok tanítványainak, a szólót éneklő harmadikos Czirle Norinának és Bogár Marcellnek, az iskolások szüleinek, és nem utolsó sorban a zenekari tagoknak: Matkócsik Ilonának és Lenovics Laurának (fuvola), Oláhné Szabó Szilviának (oboa), Bakné Kocsis Beátának (hegedű), Puskás Sándor Róbertnek (kürt), Bíró Józsefnek (ütős hangszerek), Debreczeni Örsnek (tuba), Domokos Balázsnak (fagott), Gál Csabának (zongora), Kepenyes Pálnak (szaxofon), Kozma Krisztofernek (harsona) és Runa Csabának (dob). Narrátorként Papp Zoltán segítette a csapatot, a műsortervet Jároli Józsefné, a Békéscsabai Bartók Béla Vegyeskar vezetője állította össze.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)