Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Európai programsorozathoz csatlakozott az Almásy-kastély

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2018. május 21. 16:20 • Frissítve: 2018. május 23. 18:15
Európai programsorozathoz csatlakozott az Almásy-kastély
Június 1–3. között előadásokat tartanak a látogatóközpontban a kastélyparkról

 

Fotó: Erkel Ferenc Nonprofit Kft. – Incze László

A Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont is csatlakozott a Történeti kertek, kastélyparkok napja elnevezésű, Franciaországból indult kezdeményezéshez, amelynek keretében idén több európai országban is tartanak programokat június 1–3. között.

A kiállítóhelyet üzemeltető Erkel Ferenc Nonprofit Kft. közleményéből kiderül: Franciaországban a Kulturális Minisztérium 2003 óta szervez kertlátogatásokat június első hétvégéjén, évente más-más tematikával. Hozzáteszik: tavaly 2300 közpark és magánkert nyílt meg a francia nagyközönség előtt.

Mint írják, idén a Kertek Európája címmel szerveznek programokat Franciaországban, Belgiumban, Horvátországban, Németországban, Észtországban, Litvániában, Monacóban, Hollandiában, Lengyelországban, Szlovákiában, Szlovéniában, Spanyolországban, Svájcban és Magyarországon. A gyulai kastélyparkról június 1-jén, 2-án és 3-án 10.30-tól és 16 órától Szilágyi Sándor történész tart előadást a fürdővárosi látogatóközpontban. 

 

I

A képeslap Tuska János gyűjteményéből való

A közleményben kiemelik, a gyulai múzeum az elsők között csatlakozott a kibővített programsorozathoz. Hangsúlyozzák, a Békés megyei kastélykertek közül a fürdővárosi a legjelentősebb, hiszen ez az egyetlen olyan park a térségben, amelyen több kerttörténeti korszak jellemzői is felfedezhetők: a barokk, a tájképi, a gyűjteményes és az eklektikus, historizáló kertek stílusjegyeit is magán viseli.

Szászné Várkonyi Adrienn városi főkertész kutatásából tudható, hogy a kastélykert egykori kiterjedése a mai többszöröse volt: az épület körüli parkrész mellett a várfürdő területét, a Csigakertet, valamint a várat és környékét is magába foglalta. A zöldfelület nemcsak növénytani, hanem kertépítészet-történeti, művészeti és kultúrtörténeti szempontból is felbecsülhetetlen értékű. 

A parkról a legtöbbet a korabeli térképek, valamint a századforduló után készült képek és képeslapok árulnak el. Az egykori kastélykertből mára mintegy 21,7 hektár maradt meg beépítetlenül, ez teljes egészében helyi jelentőségű természetvédelmi terület – olvasható a közleményben.

 

 

Fotó: Erkel Ferenc Nonprofit Kft. – Incze László

 

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)