Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Pálinkafesztivál, szerelmem, légy az enyém!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2018. április 28. 09:27
Pálinkafesztivál, szerelmem, légy az enyém!
Hivatalosan is megnyitották a magyar párlatok tizenkilencedik mustráját

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Színültig telt sátorban nyílt meg április 27-én, péntek este a 19. gyulai pálinkafesztivál. A részvevőknek és a szervezőknek nyolc tisztségviselő kívánt felhőtlen szórakozást.

Elsőként a mindenki által jól ismert Bora Imrét kérte meg köszöntője elmondására Dombovári Vanda moderátor. A fesztiváligazgató a legfontosabbnak azt tartotta, hogy megköszönje kollégái munkáját és Gyula város polgármesterének a segítséget. Majd azt kívánta, hogy négy napon át folyjon a pálinka, a találkozások a barátkozásról szóljanak, és mindenki érezze jól magát.

Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei elnöke úgy vélte, a rendezvény, amelynek a pálinka főszereplője, meghatározó idegenforgalmi színfolttá vált az országban. Kiemelte: a pálinka mint hungarikum nem véletlenül lett a Nemzeti Értéktár része, hanem annak tulajdoníthatóan, hogy a legnemesebb és a legtisztább ital, amely kis mértékben orvosság, nagy mértékben gyógyszer, és ha nincs, akkor méreg. Kulcsár László kifejtette, a pálinka felhívja figyelmünket az értékek fontosságára, a családra, mezőgazdaságunkra és szorgalmas gazdáinkra. A pálinka nemzeti identitásunk záloga és egyik fő tartópillére. A pálinka ünnepe egy nagyon fontos üzenetet fogalmaz meg rólunk, ami így foglalható össze: mi szeretünk itt élni, szeretjük a várost, a vidéket és Békés megyét, de az idelátogatókat is szívesen látjuk, fogalmazott a kamara elnöke.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

– Öröm volt Gyulára eljönni Kisvárdáról, abból a városból, amely a fiataloké – mondta bevezetőjében Kisvárda polgármestere, Leleszi Tibor. Úgy vélte, a két települést számos adottság köti össze. Mindkettőnek van színházi fesztiválja, Kisvárdának immár 30 éve, téglavára, strandolási lehetősége, és mindkettő számára fontos a sport. A polgármester szerint a sok közös gyökér barátsághoz vezethet.

Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója mindenekelőtt ahhoz gratulált, hogy a fesztivál országos rendezvényé nőtte ki magát. Rövidre fogott üdvözletét ezzel zárta: Isten hozta Önöket Gyulán, Békés megye és a Dél-alföld legizgalmasabb városában!

Budapest főpolgármestere. Tarlós István baráti üdvözletét és a főváros kulcsát idén is Varga Zsolt hozta el Gyulára. Az önkormányzati főtanácsadó aláhúzta, Budapest ezzel rója le tiszteletét a pálinka fővárosa előtt. A kulcsot településünk polgármestere, Görgényi Ernő vette át, aki köszönetét fejezte ki Bora Imrének és munkatársainak, illetve mindazoknak, akik tettek azért, hogy a rendezvény megvalósuljon.

– Mert mi, Gyulaiak és Békés megyeiek zsigereinkben érezzük és tudjuk, mi az a vidéki sanson, hogy mit jelent emberileg és földrajzilag: ne felejtsd el, honnan jöttél! – fogalmazott a polgármester.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Kovács József országgyűlési képviselő köszöntőjében megjegyezte, eredményt csak nagyon komoly munkával, szorgalommal és alázattal lehet elérni. Ebben a szellemben folyamatosan konzultált a szervezőkkel, akikkel rájöttek, hogy a fesztiválnak új környezetet, új hangulatot és új szerepet kell, hogy találjanak. Bora Imrének, aki mindezeket megteremtette, a legnagyobb elismerését fejezte ki. Az eseményt így jellemezte: tisztelgés egy magyar hungarikum, a magyar pálinka előtt, amelynek a valódi tiszteletét a második Orbán-kormány adta meg. Orvosként fontosnak tartotta leszögezni, hogy csak tiszta párlatot, száz százalékban gyümölcsből készült pálinkát lenne szabad fogyasztani.

Az eseményt Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke nyitotta meg hivatalosan. Úgy vélte, a rendezvény sikere mögött összefogás áll. Végezetül így szólt: aki eljön ide, jó hangulatra és mosolygós arcokra számíthat.

Dombovári Vanda a Magna Cum Laude koncertjének beharangozójaként Bora Imrének egy új szlogent javasolt, éspedig ezt: Pálinkafesztivál, szerelmem, légy az enyém!

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Pénzes Sándor 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)