Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Most minden kép a vízről szól a Tájvízházban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. KULTÚRA • 2018. március 21. 09:00
Most minden kép a vízről szól a Tájvízházban
Tizennyolc fotós negyvenkét alkotása

Minden, ami víz címmel nyílt tematikus kiállítása a gyulai Székely Aladár Fotóklub tizennyolc tagjának, köztünk lapunk fotósának március 20-án a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kövizig) bemutatóházában. A víz világnapjához kapcsolódó tárlat április 20-ig tekinthető meg a Tájvízház belépőjével.

a Tájvízház kiállítását bagyinszki Zoltán nyitotta meg

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

A víz világnapja minden évben más és más nézőpontból hívja fel a figyelmet a víz alapvető szerepére, mondta bevezetőjében Pozsárné Kaczkó Zita. A bemutatóház vezetője üdvözlő beszédében kitért arra, hogy a 2018. évi világnap nemzetközi szlogenje a Védd természetesen! A Tájvízházban is erre szerették volna helyezni a hangsúlyt, ezért a Székely Aladár Fotóklub segítségével életre hívtak egy rendkívül különleges kiállítást.

Az eseményen Bak Sándor, a Tájvízházat üzemeltető Kövizig igazgatója is köszöntötte a megjelenteket. A tisztségviselő felidézte, a víz világnapjáról az 1992-ben Rio de Janeiróban megrendezett Környezetvédelmi Világkonferencia döntött, majd javaslatot tett az ENSZ-nek, hogy 1993-tól március 22-re helyezzék az ünnepet.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

– A világnapok alkalmat teremtenek arra, hogy ráirányítsuk a figyelmet mindazon fontos kérdésekre, amelyek a vízzel kapcsolatosak. Víz nélkül ugyanis elképzelhetetlen az életünk – fogalmazott a megnyitón Bak Sándor.

A Tájvízházban többször is vendégeskedett már a fotóklub, mégis öröm a szervezők számára, hogy tagjai visszatértek. Céljuk ugyanis az, hogy minél több gyulai alkotóknak biztosítsanak bemutatkozási lehetőséget, hangsúlyozta az igazgató.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Bánfi Barnabás, ifjabb Bánfi Barnabás, Boldog Zsuzsanna, Gyubák Éva, Fenyvesi Dóra, Jakucs János, Juhász Róbert, Kesztyűs András, Kesztyűs Máté, Kovács Ibolya, Lőrincz Attila, Méry Rudolf, Mózes Sándor, Oláh Szabolcs, Rusznyák Csaba, Tokajiné Kliszek Katalin, Vágvölgyi Mihály és Veres István fényképeit Bagyinszki Zoltán fotográfus méltatta, szinte mindenik alkotóról mondva néhány szép szót. Úgy vélte, az a kép nevezhető igazán jónak, amelyben benne van a pillanat varázsa, amelynek megfelelő a kompozíciója, amelynek van mondanivalója és beszédes címe. Lehet egyszerű is, teljesen tiszta, de kiemelkedővé emelheti a játékos szerkesztés is. A lényeg, hogy legyen vonzereje.

Bagyinszki Zoltán a világhírű Máté Bence munkásságát ajánlotta a klubtagok figyelmébe, és megjegyezte, érdemes követni az előmenetelét, mivel egyike lett a világ tíz legprofibb természetfotósának. Érdekességként és biztatásként rámutatott arra is, hogy négyzetméterenként a legtöbb díjat nyert természetfotós Magyarországon él. Gyuláról szólva azt emelte ki, amit a kiállított képek is alátámasztanak, hogy az idelátogató turistákat elsőként a szökőkutak látványa ejti rabul. Mert a víz valahogyan mindig első helyen áll az életünkben.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

A megnyitón Pozsár Kincső Szép Ernő Hová megy egy akáclevél című versét szavalta el, Sebestyén Janka pedig Bródy János Ha én rózsa volnék című dalával kedveskedett a részvevőknek.

A hagyományokhoz méltón az időszakos kiállítótér jelképes kulcsát is átadta az előző kiállító, ezúttal Volent Kati a jelenleginek, vagyis a fotóklub elnökének, Bánfi Barnabásnak.

Az alkotások április 20-ig tekinthetők meg a Tájvízház belépőjével hétfő kivételével naponta 9 órától 16 óráig.

 

Bánfi Barnabás

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

 

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)