Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Pálffy Albertre emlékezett a Gyulai Városbarátok Köre

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.HÍREK • 2018. március 15. 13:35
Pálffy Albertre emlékezett a Gyulai Városbarátok Köre
Durkó Károly: soha nem volt nagyobb szükség a Pálffy által is képviselt tényfeltáró és őszinte újságírói munkára, mint manapság

Megemlékezés a Pálffy-emléktáblánál

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Pálffy Albertnek olyan fontosnak kell lennie Gyulán, mint Kossuthnak Monokon vagy Petőfinek Kiskőrösön – hangsúlyozta Durkó Károly, a Gyulai Városbarátok Körének elnöke március 15-én a lapszerkesztő, író, újságíró emléktáblájánál tartott megemlékezésen.  

Az elnök beszédében emlékeztetett rá: a civil szervezet idén negyedik alkalommal szervezett koszorúzást a Pálffy utcai emléktáblánál. Felidézte, a Márczius Tizenötödike című lap kiadója és szerkesztője, Petőfi Sándor jó barátja 1820-ban született Gyulán, a család háza a mai Ewoldt Eliz óvoda helyén állt.  

Pálffy Albert Debrecenben, Nagybányán és Aradon tanult, majd a Tízek Társaságának tagjaként tevékeny részt vállalt a forradalom szellemi előkészítésében – emelte ki. Szókimondó magatartása, Magyarország és a forradalom iránti hűsége miatt 1849 nyarán le akarták tartóztatni, de erre végül nem került sor – ismertette az elnök.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Elmondta: a lapszerkesztőt az 1850-es években Csehországba internálták. Hazatérte után íróként, újságíróként tevékenykedett, tagja volt a Kisfaludy Társaságnak és a Magyar Tudományos Akadémiának.

Első, 1899-ben állított emléktábláját az 1990-es évek elején vandál kezek tették tönkre. A domborművet Széri-Varga Géza szobrászművész emlékezetből formázta újra – részletezte Durkó Károly.

Az elnök kifejtette, a Városbarátok mindent megtesznek azért, hogy megőrizzék Pálffy Albert emlékét.

– Soha nem volt nagyobb szükség a Pálffy által is képviselt tényfeltáró és őszinte újságírói munkára, mint manapság, amikor a sajtószabadság olyan állapotban van, amilyenben – fogalmazott.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr Enikő

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)