Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Mozaikról mozaikra lépve túráztunk a gyulai múzeumokban szombaton

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2018. március 11. 09:00
Mozaikról mozaikra lépve túráztunk a gyulai múzeumokban szombaton
Megvártuk, hogy elkészüljön a Kerecsényi-kép, és összeforrjanak az ízek

Reneszánsz nappal folytatódott szombaton a gyulai várban a Mozaik Múzeumtúra országjáró roadshowja. Kulturális kínálatból azonban a többi kiállítóhelyen is akadt bőven. Beszámolónkban főként azokra térünk ki, amelyek új programelemként jelentek meg városunkban.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Már szombat reggel benépesült a vár, és az előző nap folytatásaként a többi gyulai kiállítóhely is felkészült a túrázók fogadására. A legnagyobb nézőközönsége azonban most is a solymászbemutatónak volt, a legfiatalabb pedig az időszakos baromfi- és birkaudvarnak.

A délelőtt folyamán a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum pedagógusai is tovább szőtték előző napi bemutatkozásukat a vár lovagtermében, ahol levetítették az Anna. Változatok székely asszonysorsra című kiállításukhoz készült filmet, és előszedték feneketlen tarsolyukból azokat a használati tárgyakat, többek között egy nehéz írógépet, amelyekről a hallgatóságnak történeteket kellett kitalálnia. Mint mondták, elég nehéz foglalkozást tartaniuk egy olyan tárlatról, amely nem áll mögöttük, és egy olyan nőről, aki sosem élt, de nem lehetetlen. És ezt be is bizonyították.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Ugyanebben az időpontban Béres István, városunk főépítésze is beállt tárlatvezetőnek, hogy az architektus szemével és tudásával vezesse körbe az érdeklődőket a történelmi épületben. Ugyanezt délután a kastélyban is megtette.

A holtpontot jelentő ebédidőt követően Kukár István művésztanár mellé szegődtünk, hogy jelképesen nyomon kövessük, hogyan születik meg Kerecsényi László hiteles képe a gyulai vár udvarán. Megvitattuk azt is, hogy akár farmeringben és nyakkendőben is ábrázolhatná, de mivel az akciónak okító szerepe van egy igen fontos történelmi helyszínen, a felkérést és a feladatot sem elbagatellizálni, sem elviccelni nem szabad.

A mozzanatnak rajtunk kívül jócskán akadtak még követői. Ehhez persze az is hozzájárult, hogy a Kerecsényi Hagyományőrző Egyesület tagjai arról értekeztek szemközt, mennyire volt nehéz viselet a páncél, és mekkora erő kellett a kard forgatásához, Árgyelán bácsi fáradhatatlanul patkolta az emlékszíveket a kovácsműhelyben, Czene Ferenc solymász pedig a madaraival barátkoztatta össze a betérőket.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Mindeközben a kastélyban a programnak megfelelően követték egymást a tárlatvezetések és az előadások, a publikum letűnt korok boszorkányságaiba és a jelenkori régészeti feltárásokba nyert beavatást. A legfiatalabbak bábszínházban és kézműves-foglalkozáson mulathatták ki magukat.

A nap fénypontját azonban az est hozta el (éppúgy, mint pénteken a Ladics-házban), hisz miután 6 órakor kitárták a vár Kerecsényi-kapuját, az erődöt díjtalanul hódíthatta meg a mulatozásra fogékony embersereg, akit az Ókörös Trió muzsikaszóval, a Kerecsényi Hagyományőrző Egyesület puskalövésekkel, az Erkel Ferenc Nkft. munkatársai kenyérlángossal, Kukár István pedig Kerecsényi László elkészült festményével fogadott. Akadt persze, aki a reneszánsz partit azzal tette fényesebbé, hogy szórakozásból, avagy óvatlanságból megkongatta a kápolna harangját.

Mint ismeretes, a Mozaik Múzeumtúrát a Néprajzi Múzeum kezdeményezte 2014-ben, hogy széles körben megismertesse a hazai múzeumok tevékenységét, növelje látogatottságukat. A népszerűsítő program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)