Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Pártakészítéssel és ostorfonással startolt el Gyulán a Mozaik Múzeumtúra

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. MAGAZIN • 2018. március 09. 18:19
Pártakészítéssel és ostorfonással startolt el Gyulán a Mozaik Múzeumtúra
Udvarhelyi vendégpedagógusok tartották meg az első foglalkozást

Háromnapos múzeumi láz forrósította fel a hangulatot március 9-én délután a gyulai várban, ahol a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum munkatársai avatták be a Göndöcs Benedek középiskola diákjait a pártakészítés és az ostorfonás rejtelmeibe. Ezzel (egy kis gyulavári kitérő után) városunkban is elindult a közgyűjteményeket előtérbe állító országos túra. 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Tófalvi Enikő és Szappanyos Tünde foglalkozásvezetőktől megtudtuk, a székelyföldi múzeum munkatársait a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont és a Haáz Rezső Múzeum kezdődő együttműködése keretében hívták meg a Mozaik Múzeumtúrára. A várban megtartott első múzeumpedagógiai órájuk témakörét kimondottan erre az alkalomra ötletelték ki. Választásuk a magyar női népviselet egyik meghatározó elemére, a pártára, no meg a férfi ruházat egyik fontos tartozékára, az ostorra esett.

Az udvarhelyi vendégek mindkét foglalkozása, így a szombati is a Haáz Rezső Múzeum Anna. Változatok egy székely asszonysorsra című nagy sikerű kiállításukhoz kötődik, amely jelenleg a Magyar Nemzeti Múzeumban tekinthető meg. A tárlatról bővebben március 10-én, szombaton 11 órától beszélnek majd a gyulai vár lovagtermében az érdeklődőknek, akik számára egy kisfilmet és számos tárgyat is elhoztak a távoli Székelyföldről, hogy történetmesélésre, aktív részvételre késztessék a múzeumlátogatókat.

A Mozaik Múzeumtúra gyulai programjairól, eseményeiről bővebben is beszámolunk majd olvasóinknak. 

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

 

 

 

 

 

 

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)