Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Gyulán találkoztak a DJP megyei mentorai

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2018. február 27. 14:30 • Frissítve: 2018. február 27. 20:15
Gyulán találkoztak a DJP megyei mentorai
Bemutatták a Digitális Jólét Program Hálózatot a Mogyoróssy János Város Könyvtárban

„Dolgozatírással” zárult a Digitális Jólét Program (DJP) Hálózat Békés megyei mentorainak február 27-i találkozója és tapasztalatcseréje a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban. A kvízjátékban a DJP Hálózattal kapcsolatos kérdésekre kellett választ adniuk a résztvevőknek. A jelenlévőket Deutsch Tamás, a DJP összehangolásáért felelős miniszterelnöki biztos levélben üdvözölte.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Szabó Istvánné Nagy Magdolna, a DJP megyei mentora főszervezőként köszöntötte az egybegyűlteket, akikhez elsőként Kovács József országgyűlési képviselő szólt. A politikus felidézte, jelen volt azon a kihelyezett frakcióülésen, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök közölte, a kormány Deutsch Tamás Fideszes EP-képviselőt bízza meg a DJP koordinátori teendőivel.

Kovács József úgy vélte, az ember életében az információ a legnagyobb érték, a program pedig épp azt a korosztályt célozza meg, amely a digitális tudás tekintetében a leghátrányosabb helyzetben van. Az idősebbekről van szó, akik nem tanultak bele ebbe a világba, fogalmazott. Mint mondta, a DJP fejlesztésére kormányzati forrásokat is fordítanak, de bizonyos pályázati keretekben is építik. A legutóbbi tájékoztatón Deutsch Tamás azt közölte az országgyűlési képviselőkkel, hogy digitális lefedettségben a Brexit teljesítése után Magyarország az első helyre fog kerülni az EU-ban.

Pacadzisz Oresztész, Gyula város önkormányzata kulturális osztályának vezetője arról beszélt, hogy a 21. században a digitalizáció a sikeresség és a gyarapodás egyik legfőbb eszköze. Aláhúzta, a gyulai rendezvény és a program célja az, hogy az aktív nyugdíjasok is részesei lehessenek a világháló előnyeinek és a digitális átalakulásnak, biztonságosan léphessenek rá erre a világsztrádára. A kormányzat szándékai szerint ehhez képeznek hidat a Digitális Jólét Program mentorai, mondta.

– Hivatalosan is kijelenthetjük, Békés megyében is elindult a Digitális Jólét Program Hálózata – mutatott rá Prorok Mihály, a DJP regionális mentora. Hozzátette, nemcsak, hogy új fogalmakat kell most elsajátítaniuk, olyanokat, mint Digitális Jólét Program, Digitális Jólét Program Hálózat, hanem a kifejezésekhez kötődő új dolgokat is, mondhatnánk, fel kell ébreszteniük a hálózatot. Kifejtette, egy 2017-ben végzett kutatás szerint 2,1 millióra tehető azon 18 év feletti magyar lakosok száma, akik egyáltalán nem használják az internetet, ami eléggé sokkoló. Épp emiatt a mentoroknak stratégiai szerepük lesz a program megismertetésében, ők lesznek a hálózat élő láncszemei.

Dézsi János, a Mogyoróssy Könyvtár igazgatója arra fűzte fel gondolatait, mi mindent jelenthet neki az a tartalom, ami digitálisan érhető el. Arra jutott, hogy mindenekelőtt szabadságot ad nekünk, ezért azt szeretné, ha mindenki, akinek szüksége van rá, megkaphassa. Emellett felelősséggel is jár, hogy az, aki használja, ne váljon a rabjává, hanem jó célra fordítsa. A könyvtárigazgató jelezte, a gyulavári fiókkönyvtárukban is működik egy Digitális Jólét Program Pont, amivel széleskörű lehetőségeket teremtenek nagyon sokak számára.

A Digitális Jólét Koordinációs Központról Damsa Andrei szakmai koordinátor tartott előadást, majd felolvasták Deutsch Tamás levelét.

A találkozó második részében Bozsoki Dániel, a DJKK idősügyi hálózati vezetője saját szakterületéről, Megyeri Lajos a közösségi internet hozzáférési pontjainak fejlesztésére vonatkozó GINOP-projektről értekezett, Patakfalvi Pál hálózati vezető-helyettes pedig kérdésekre válaszolt. A részvevők a Mentorokat érintő leggyakoribb problémákat is megvitathatták Szabó Istvánné Nagy Magdolna és Prorok Mihály moderálásával.

Az eseményen Király Dominik, a Gyulai Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola tanulója zeneszámokkal kedveskedett hallgatóságának.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)