Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Új könyv a gyulai vár régészeti leleteiről

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • KULTÚRA • 2018. február 25. 12:30
Új könyv a gyulai vár régészeti leleteiről
Az Erkel Ferenc Múzeum Gyulai Katalógusok című sorozatának legújabb darabjáról Liska András beszél

Az idén 150 éves Erkel Ferenc Múzeum a héten egy új szakmai kiadványt jelentetett meg, amely a gyulai vár területéről előkerült 15–17. századi fazekasság emlékeit dolgozza fel.

Az Agyagba zárt hétköznapok című, színesen illusztrált, önálló kötetben Szalai Emese, békéscsabai származású régész a gyulai vár 1956–1961 közötti régészeti feltárása alkalmával napvilágra került kerámiatárgyakról készített részletes elemzést. A gyulai múzeum törzsgyűjteményében elhelyezett gazdag leletanyagban a távol-keleti díszedényektől kezdve, a helyi és a török fazekasság cserépedényein át a perzsa fajanszokig szinte minden megtalálható, ami agyagból készült.

A kötet szerkesztője, Liska András régész, az Erkel Ferenc Múzeum szakmai vezetője lapunknak elmondta, hogy a gyulai múzeum 10 év után először jelentkezik most saját szakmai kiadvánnyal. Az Agyagba zárt hétköznapok című kötet sajtónyilvános könyvbemutatóját március 1-jén 17 órától tartják a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpontban, ahol a kötet szerzője mesél majd a török kori kerámiatárgyakról. A rendezvényre a belépés ingyenes.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)