Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Bocciapálya és terápiás szoba is lesz a Szivárvány Napközi Otthonban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • HÍREK • 2018. január 18. 13:45
Bocciapálya és terápiás szoba is lesz a Szivárvány Napközi Otthonban
Több fogyatékossággal élőt tud majd fogadni szeptembertől a Károly Róbert utcai létesítmény

Augusztus végéig kell elkészülnie a gyulai Szedibau Építőipari Kft.-nek a Károly Róbert utcai szociális intézmény korszerűsítésével. A fogyatékkal élőket ellátó Szivárvány Napközi Otthon átalakítására és bővítésére Gyula város önkormányzata több mint 125 millió forintot nyert a pályázatával. Az otthonban új munkahely is létesül.

Megkezdődött a szivárvány napközi otthon felújítása 

Fotó: Gyulai Hírlap – Súr János 

Már javában zajlik a Károlyi Róbert utcai Szivárvány Napközi Otthon átalakítása és bővítése annak a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak köszönhetően, amelyen Gyula város önkormányzata fenntartóként több mint 125 millió forintot nyert.

Az otthon, mint ismeretes, a fogyatékkal élők nappali ellátásáról gondoskodik a Gyulai Kistérség Egységes Szociális és Gyermekjóléti Intézményen belül. Ennek vezetője, Kiss Szabolcs lapunknak elmondta, jelenleg 15 főt látnak el, de mivel az elnyert összeg lehetővé teszi, hogy két szomszédos épületet összevonjanak, és ezáltal több térhez jussanak, az ellátottak létszámát szeptembertől húszra növelhetik. Ez azt jelenti, hogy új munkahely is létesül a szociális szférában dolgozó szakemberek részére.

A tervek alapján a megnövelt épületen belül egy foglalkoztatót, egy tornaszobát, egy pihenőt és egy relaxációs, szakszóval snoezelenterápiás szobát, emellett irodahelységet, öltözőt, tusolót és mozgáskorlátozottak által is használható mosdót alakítanak ki. Kiss Szabolcs megjegyezte, a nagy étkező foglalkoztatóként is funkcionálni fog, az ingatlan pedig teljes mértékben akadálymentesített lesz.

 

a megújult otthon látványterve

 

Az udvari parkolóhely szintén úgy épül meg, hogy főként a mozgáskorlátozottak használhassák. A zöldfelületen helyet kap még egy tároló, egy bocciapálya és egy kosárlabdapalánk, mert utóbbi kettőre már régóta igény mutatkozik.

Az ingatlan gépészetét illetően Kiss Szabolcs aláhúzta, a cél az, hogy csökkentsék a fosszilis energia felhasználását. Az épületet a mai kor szabványának megfelelően szigetelik, és hőszivattyús rendszerrel látják el, amely a tetőn elhelyezett napelemekből nyeri majd az áramellátást. A fenntartási költségek így jelentősen alacsonyabbak lesznek.

A kivitelezést a gyulai Szedibau Építőipari Kft. végzi. Az elképzelések megvalósítására a cég kilenc hónapot kapott, ami azt jelenti, hogy augusztus végéig várhatóan lezárhatják a felújítást, bővítést.

Kérdésünkre az intézményvezető elmondta, a Károly Róbert utcai intézményt 18 éven felüli fogyatékkal élőknek részére tartják fent. Azokat látják itt el, akik kérelmükkel megkeresik őket. A szolgáltatások ingyenesek, csupán az ebédért kell fizetni. A napközi otthonban csoportos és egyéni fejlesztések zajlanak, de időnként távolabbi kirándulásokra is elviszik a fogyatékkal élő fiatalokat. Legutóbb a Titanic kiállítást nézték meg Budapesten, válaszolta Kiss Szabolcs.

GYULAI HÍRLAP • 2018. január 18. 14:30
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)