Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Szilágyi Örzsébet e-mailje és egyéb képtelenségek

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2018. január 16. 16:00
Szilágyi Örzsébet e-mailje és egyéb képtelenségek
Lackfi János és Vörös István tartottak rendhagyó irodalomórát a városi könyvtárban

Két József Attila-díjas költő volt a Mogyoróssy János Városi Könyvtár vendége január 16-án: Lackfi János és Vörös István egy rendhagyó irodalomórát tartott az általános és középiskolás nézőseregnek, amelynek a Szilágyi Örzsébet e-mailjét megírta címet adták.

lackfi jános és vörös istván

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Lackfi János a kettejük kapcsolatáról beszélt először. Mint mondta, Vörös István gyakorlatilag a bébiszittere volt fiatalkorában, de a közös munka a 2009-es Apám kakasa című kötettel kezdődött, amelyben klasszikus gyerekverseket írtak át humoros, modern formában.

Vörös István úgy fogalmazott, hogy olyan kötetet akartak, amelyben a legnagyobb költők versei szerepelnek, ezekre pedig ők írtak egy-egy saját változatot.

Természetesen a felolvasások sem maradhattak el – amelyeket harsány nevetés kísért a közönség soraiból – így a költőpáros egy Orbán Ottó-átirattal kezdett, majd következett József Attila Altatója. Lackfi felemlegette az anekdotát, miszerint József Attilát megkérte egy barátja, hogy vigyázzon a versben szereplő Balázsra. A költő már el is képzelte, hogy milyen verset fog írni erről, amíg a gyermek alszik, de ez nem így történt, a gyerek nem akart aludni, és így megszületett a mára klasszikus költemény.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Erre reflektált Lackfi János a Keltető, Vörös István az Ébresztő című verssel, majd szóba került a páros tavalyi kötete, a Szilágyi Örzsébet e-mailjét megírta – ezt még megelőzte a 2016-os Csavard fel a szöveget –, amelyben folytatták a versek feldolgozását, természetesen a címadó költeményt is meghallgathatta a közönség, amelyben kicsit máshogy alakult a történet, mint az eredeti verzióban.

Az előadás folytatásában hallhattuk az Ágnes asszony és a Nemzeti dal kiforgatott verzióját is, az irodalomóra végén pedig új versek is születtek, amikor a költőpáros egy interaktív játékra invitálta a nézőket.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Ivett

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)