Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - „Korunk improvizációs magaskultúrája”

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2017. december 16. 11:00
„Korunk improvizációs magaskultúrája”
Binder Károly jazz-zenésszel folytatódott a várszínház Kortárs Művészetek Mesterkurzusa

A jazz világába kalandozhatott el a Gyulai Várszínház közönsége december 14-én, amikor Binder Károly zongoraművésszel, egyetemi tanárral folytatódott a Kortárs Művészetek Mesterkurzus. Elek Tibor, a teátrum igazgatójának köszöntőjéből kiderült, hogy a sorozatot azért hívták életre, hogy a különböző művészeti ágak jeles képviselői beszéljenek a szakmájukról.

binder károly

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Binder Károly Erkel Ferenc-díjas zongoraművész, tanszékvezető egyetemi tanár, akinek rendkívüli pályafutás áll a háta mögött. Díjait és elismeréseit felsorolni is nehéz, ráadásul olyan neves zenészekkel dolgozhatott együtt az évek során, mint Theo Jörgensmann, John Tchicai vagy éppen Charlie Mariano. Számtalanszor járt már Gyulán, és elmondása szerint mindig örömmel érkezik a városba.

A zenész szerint rengeteg probléma van a jazz műfajával, elsősorban az, hogy sokan a mai napig nem tudják a helyére tenni, hiszen a legtöbbeknek a ragtime vagy a dixieland jut eszébe, pedig a jazz ennél sokkal többről szól.

A zenével már nagyon fiatalon találkozott, ám tanulmányai során az orvosi pálya felé orientálódott. A felvételin elutasították, ez pedig mély nyomott hagyott benne. A következő évben beadta a jelentkezését a jazz tanszékre és az agráregyetemre is, amelyeket párhuzamosan végzett egy ideig, de a szíve végül a zene felé húzta.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Korunk improvizációs magaskultúrája – így jellemezte a jazzt Binder Károly. Véleménye szerint újra kellene fogalmazni a műfajt, mert amíg mindenképen csak a szórakoztató része él, és nem ismerik a komolyabb, mélyebb rétegeket, addig nem is lehet igazán elismert. Azt is rendkívül fontosnak tartja, hogy a zenészek ne utánozzák a már létező irányzatokat, hanem próbáljanak az új felé nyitni, ahogy ő tette a népzene kutatásával és beépítésével a saját munkájába.

A színpadon volt egy zongora is, amely természetesen többször is megszólalt az este folyamán, ahogy videofelvételeket is láthatott a közönség a zenész Charlie Marianóval tartott közös koncertjéről, a zenélésről John Tchicai-jal, valamint a Retropolis című album koncertfilmjéből.

Az előadás meglehetősen csapongó volt, de a legpozitívabb értelemben: Binder Károly megpróbálta abban a szűk két órában tudásának és művészetének legjavát átadni a közönségnek, színes és érdekes történetekkel kiegészítve a mondandóját. Idősek és fiatalok egyaránt élvezték az estét, amelyet a zenész karácsonyi hangulatú dalokkal zárt.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)