Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Kastélytól kastélyig: Bagyinszki Zoltán elköszönt

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2017. november 22. 23:45
Kastélytól kastélyig: Bagyinszki Zoltán elköszönt
Kiállítással búcsúztatta aktív éveit a nyugdíjba vonuló fotográfus

Búcsúkiállítással zárta le aktív éveit a decemberben nyugdíjba vonuló Bagyinszki Zoltán vezető főtanácsos. A polgármesteri hivatal önkormányzati és kulturális osztályának munkatársa a Kohán Képtárban új megközelítésből mutatta be kedvenc témáját, hiszen ezúttal kizárólag felújított kastélyról, várakról és palotákról készült fotókat tárt a nagyközönség elé. 

Bagyinszki Zoltán

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

A november 22-i tárlat megnyitóján Kónya István alpolgármester köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte, a kiállítótérben látható képek visszatükrözik készítőjük három jellegzetes tulajdonságát: az emberek és az értékek iránti tiszteletet, a hazaszeretetet, továbbá az elhivatottságot.

Köszöntője után az alpolgármestert egy őt ábrázoló fotóval lepte meg Bagyinszki Zoltán. A kép – a tematikához illeszkedve – a diósgyőri várban készült.

A kiállítást megnyitó báró Schell József emlékeztetett rá: a budapesti születésű fotográfus negyven éve él Gyulán. Mint kifejtette, a január 21-ig látható időszakos tárlat Bagyinszki Zoltán életének és munkásságának megkoronázása.

– Ez a kiállítás tulajdonképpen egy örömóda, hiszen az új technikával létrehozott fotográfiákon nem romos várakat és kastélyokat láthatunk, hanem felújított épületeket – fogalmazott.

Hozzátette, a gyulai fotográfus méltó utódja Klösz Györgynek, a hazai városfotózás megteremtőjének. Rámutatott: a magyar kastélyokat lencsevégre kapó Bagyinszki Zoltán ugyanolyan hasznos és művészeti szempontból is fontos munkát végez, mint a dualizmus kori épületeket megörökítő fényképész.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Almásy Dénes dédunokája megnyitóbeszédében felidézte: nagymamája, Almásy Gabriella az első világháborúban, 1915-ben vesztette el férjét. Az akkor 23 éves nő két gyermekével a gyulai rezidencia vigadószárnyába költözött. Báró Schell József édesanyja itt nőtt fel, és 1938-ban az esküvőjét is itt tartották. Az országos hírű eseményről több fotográfia is készült, ezek reprodukcióit – Bagyinszki Zoltánnak köszönhetően – a ma látogató központként működő épületben is szemügyre vehetik az érdeklődők – hívta fel a figyelmet.  

A megnyitó végén Bagyinszki Zoltán virágcsokorral köszöntötte feleségét, őt pedig egy esernyővel lepte meg Dombi Ildikó. Az Erkel Ferenc Nonprofit Kft. kiállítóhelyekért felelős ügyvezetője elárulta: harminc évvel ezelőtt pályakezdő népművelőként ismerte meg a fotográfust, aki akkor a művelődési ház igazgatója volt.

Bagyinszki Zoltán lapunknak elmondta: Durkó Károly, a gyulai önkormányzat oktatási és kulturális bizottságának elnöke vetette fel az ötletet, hogy a Kohán Képtárban kellene rendeznie egy életmű-kiállítást. A vezető főtanácsos inkább az aktív hivatali éveit lezáró búcsúkiállításnak tartja a tárlatot, és tervei szerint nem ez lesz az utolsó alkalom, amikor megmutatja munkáit a nagyközönségnek.

 

Báró Schell József 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

Kiemelte: a kiállítással 46 éves munkaviszonyt zár le. Lapunknak arról is mesélt, hogy 50-60 évvel ezelőtt gyerekként kezdett el érdeklődni a fényképezés iránt. Fiatalkorában csak illusztrációként készített diapozitívokat az előadásaihoz, komolyan 16-17 évvel ezelőtt – első könyve kapcsán – kezdett el foglalkozni a fotózással. Az ismert történelmi családok rezidenciáit bemutató kötetet több mint harminc követte.

Mint megtudtuk, a Kohán Képtárban ötvenegy fotó látható a történelmi Magyarország közelmúltban felújított kastélyairól, várairól és palotáiról. A fotográfus kérdésünkre hangsúlyozta, ez a téma áll hozzá a legközelebb, és erről rendelkezik a legnagyobb anyaggal: mintegy 200-300 kastélyról és csaknem 100-150 várról készített fotót az elmúlt években.

Bagyinszki Zoltán azt reméli, Gyulán kívül is bemutathatja majd a különleges módon, műanyag vászonra nyomtatott, festményhatású fotókat. Megjegyezte ugyanakkor, hogy később szívesen értékesítené azokat.

Érdeklődésünkre arról is beszélt, hogy nyugdíjasként sem hagy fel a fotózással, Erdély és az építészet állandó, kimeríthetetlen téma számára. Emellett honlapját is tovább működteti, a portálon jelenleg 43 ezer fotó érhető el. Végezetül arról is említést tett, hogy a megújult kastélyokból még nem adtak ki könyvet Magyarországon, ha talál rá forrást, album formájában is szívesen megmutatja képeit. 

A kiállítás megnyitóján a gyulai zeneiskola növendékeiből álló, Fábián István által vezetett Powerbeat ütőegyüttes adott műsort Kovács Máté és Gyalogné Veres Katalin közreműködésével.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba 

 

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)