Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Elolvashatod, mit írt egymásnak Jókai és Arany

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • S. E.KULTÚRA • 2017. november 07. 11:30
Elolvashatod, mit írt egymásnak Jókai és Arany
Unikális kiállítás nyílik november 8-án a gyulai művelődési házban

Arany János és Jókai Mór kevéssé ismert, izgalmas levelezésébe nyerhet betekintést a közönség a gyulai Erkel Ferenc Művelődési Központ november 8–15. között látogatható tárlatán – tájékoztatta lapunkat Fábián Tamás kommunikációs vezető.

 

Forrás: Gyulakult.hu

Az Arany János-emlékév alkalmából szervezett vándortárlat a balatonfüredi önkormányzat jóvoltából érkezik Gyulára, a két település ugyanis évek óta jó kapcsolatot ápol egymással – írta a Gyulakult.hu.

A portál kiemeli: Jókai levelezési szokásai eltértek az Aranyétól, hiszen míg előbbi alig írt levelet, addig utóbbi kizárólag így tartotta a kapcsolatot rokonaival és barátaival. A művelődési ház földszinti galériájában az eredeti dokumentumokkal minden apró részletben megegyező másolatok láthatók majd, amelyeket a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai készítettek.

A kiállításon helyet kapó tablókból ugyancsak számos érdekességet tudhatnak meg a látogatók, egyebek mellett arra is fény derül, hogy Arany szinte pályakezdése óta szemmel tartotta Jókait, akinek szép jövőt jósolt. Később Petőfi révén kerültek egymással levelező, majd munkatársi kapcsolatba.

Jókai Petőfi biztatására, vele egy levélben hívta Arany Jánost az Életképekhez. Arany beleegyező válaszát nyomban továbbították Petőfinek, aki kísérő levelében örömmel írta, hogy: „ő a mienk”. A nagyszalontai költőt azonban 1847-ben még Vahot Imre Pesti Divatlapjához kötötte ígérete, így csak 1848-tól lehetett Jókai munkatársa.

Jókai és Petőfi neve 1848 végéig együtt szerepelt az Életképek címlapján, 1848 nyarán barátságuk megszakadt. Petőfi ellenezte Jókai házasságát, akinek viszont rosszulesett Petőfi heves beavatkozása legbelsőbb ügyébe. Az író és a költő párharcát Arany János is figyelemmel kísérte, bízott benne, hogy jó viszonyuk nem ér véget – olvasható az internetes oldalon.  

 

 

Forrás: Gyulakult.hu

 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)