Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Egy kis jelenkor néprajzi színezettel: Szabados Tamás hazahozná külföldi tapasztalatait

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Gurzó K. Enikő • INTERJÚ • 2017. október 11. 10:00
Egy kis jelenkor néprajzi színezettel: Szabados Tamás hazahozná külföldi tapasztalatait
A Kőrösi Csoma Sándor Program Békés megyei ösztöndíjasával beszélgettünk

Szabados Tamás néptánctanár külföldi és hazai sikereiről nemrégiben számoltunk be olvasóinknak. A Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasa jelenleg a New Brunswicki-i és a New York-i magyar diaszpórában vállalt küldetést. Internetes interjúnkban arról is kérdeztük, mi késztette arra, hogy elmenjen az országból, és tervezi-e azt, hogy hazatérjen?

____Eredeti-a_lany_mogott.jpg

A néptánc és a népi kultúra Szabados Tamás élete részét képezi

Fotó: Gyulai Hírlap

– Tavaly Ausztráliában jártál. Miből állt a küldetésed?

– Az ott töltött fél év alatt leginkább néptánc oktatással foglalkoztam. A programot a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága hirdette meg, a fogadó szervezet pedig a Sydney-i Kengugró Ausztráliai Magyar Néptáncegyüttes volt. Sydneyben három csoport is működik: a felnőtt Kengugró, a gyermek Kengugró és a Görcs. A Sydneytől 300 km-re található fővárosban, Canberrában is dolgoztam a helyi Gyöngyösbokrétával, heti egy alkalommal. Emellett havi egyszer táncházat vezettem, a Szent Erzsébet otthon idős lakóinak pedig honismereti, történelmi és néprajzi órákat tartottam. Persze akadtak egyéb feladatok is: a hétvégi magyar iskolában besegítettem a tanításba, s a legfontosabb egyházi és nemzeti ünnepeken műsort szerkesztettem, részt vettem az anyagok készítésében, volt, hogy szerepeltem is bennük.

– Milyen tapasztalatokkal tértél vissza?

– Mind szakmailag, mind emberileg hasznos tapasztalatokra tettem szert. Úgy érzem, nyújtani tudtam valami újat a diaszpórában élő magyaroknak, és egy kicsit felpezsdítettem a kinti életet. Feltöltődve, számos pozitív élménnyel gazdagodva tértem haza.

– Könnyű volt visszajönni?

– Igen, határozottan, annak ellenére, hogy nagyon szerettem kint lenni, és remélem, lesznek még ausztráliai lehetőségeim. Jó volt az ottani magyarokat megismerni, jó volt velük dolgozni, segíteni nekik nemzeti önazonosságuk megőrzésében.

– Milyen megfontolásból pályáztad meg a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíját?

– Mindenképp ki akartam próbálni magamat külföldön, kíváncsi voltam arra, hogyan tudok helytállni, tudom-e kamatoztatni ott a tudásomat. Van bennem egy olyan törekvés, vágy, kívánság, hogy minél többeknek, hazaiaknak és külföldieknek egyaránt átadjam azt a magyar népi kultúrát, amit sikerült elsajátítottam. Persze azt is be kell vallanom, hogy elenyésző mértékben, de a kalandvágy is vezérelt.

– Miből fakad a néptánc, a népi kultúra iránti érdeklődésed. Vannak családi előzményei?

– A bátyáim közül a fiatalabbik, valamint a húgom is néptáncolt. A szüleim kisgyermekként írattak be a foglalkozásra, ami időközben nagyon megtetszett, és azóta is az életem részét képezi.

– Melyik tájegység táncát járod a legszívesebben?

– Nagyon szeretem az erdélyi táncokat, főként ezekkel foglalkozok szívesen.

– Két szakos vagy, néprajz és történelem. A történelemnek melyik korszaka érdekel leginkább?

– Mindenik korszakból ki tudok emelni olyan témákat, amiket kedvelek, de ha mégis választanom kellene, akkor azt mondanám, a 20. századi egyetemes és magyar történelem érdekel a legjobban.

– Ha választanod kellene a néprajz és a történelem közül, melyik lenne a nyerő?

– A történelem egy kis néprajzos színezettel.

– Mi vitt rá arra, hogy idén ismét nekivágj a világnak, elinduljál külföldre?

– Egyszerűen úgy éreztem, el kell vállalnom még egy ilyen küldetést. Részben azért, hogy újabb tapasztalatokat szerezzek, másfelől pedig azzal a szándékkal, hogy a már megszerzett kinti tudásomat továbbcsiszoljam, továbbadjam egy új közösségnek, egy másik helyszínen.

– Hogyan képzeled el a jövődet, mit tervezel, és melyik országban?

– A legaktuálisabb tervem az, hogy visszatérjek Magyarországra, folytassam azt a munkát, életvitelt, amit az elmúlt években, félévben felvállaltam és vittem kisebb-nagyobb sikerekkel, buktatókkal, többnyire azonban eredményesen.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)