Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Békés megyei ösztöndíjasa is van a Kőrösi Csoma Sándor Programnak

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • MAGAZIN • 2017. szeptember 05. 09:30
Békés megyei ösztöndíjasa is van a Kőrösi Csoma Sándor Programnak
Szabados Tamás az észak-amerikai magyarokat oktathatja magyar néptáncra

A néptánc és a népművészet gyakorlása, ápolása, terjesztése és átadása életem meghatározó része, vallja Szabados Tamás, akit a gyulaiak az Almásy-kastély tárlatvezetőjeként is megismerhettek. A békéscsabai születésű fiatal kilenc hónapot tölthet el a New York-i Magyar Házban és a New Brunswick-i magyar diaszpórában a Kőrösi Csoma Sándor Program keretében.

 

____Eredeti-Tanitvanyokkal-2014.jpg

Szabados Tamás tanítványai körében

Fotó: Gyulai Hírlap 

„Örülök, hogy én is értékmegőrző, hagyományápoló tevékenységet végzek”

Szabados Tamás nem először vállal feladatot távoli magyar közösségekben. A Kőrösi Csoma Sándor Program által megteremtett lehetőségeknek köszönhetően már tavaly is kamatoztathatta tehetségét külföldön. 2016 júniusától fél éven át a sydney-i és a canberrai néptánccsoportok szakmai munkáját segítette.

A fiatal 1991 óta foglalkozik néptánccal. Középiskolai tanulmányait is néptánc szakon folytatta a békéscsabai Bartók Béla Művészeti Szakközépiskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben, ahol 2005-ben szakmai vizsgát tett. 2005 és 2010 között a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán néprajzot és történelmet tanult, 2016 januárjában a Károli Gáspár Református Egyetemen történelemtanári oklevelet szerzett.

Gyulán már a 2010. év első felében is találkozhattunk vele, hisz a Harruckern János Közoktatási Intézmény kollégiumában nevelői és csoportnevelői munkát látott el. Ekkoriban gyakran szervezett táncházakat a diákoknak, amelynek szerinte a közösségépítésben volt nagy szerepe.

2011 májusától a mezőberényi Leg a Láb Alapfokú Művészetoktatási Intézmény pedagógiai asszisztenseként, később tanáraként tevékenykedett. 2011 januárjától Békéscsaba több iskolájában is dolgozott, történelmet és néprajzot oktatott. 2017-től a gyulai Almásy-kastélyban volt tárlatvezető.

Szabados Tamás szabadidejének nagy részét is a néptánc tölti ki. 2001 és 2009 között a békéscsabai Hétpróbás Néptánciskola, majd a Balassi Táncegyüttes, 2011 és 2015 között pedig a szarvasi Tessedik Táncegyüttes tánckarát erősítette. 2013 szeptemberétől a békéscsabai Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttesben táncol.

A népművészet gyakorlása, ápolása, terjesztése és átadása életének meghatározó része. Fontosnak tartja, hogy kultúránkat, értékeinket minél szélesebb körben terjessze, nemcsak idehaza, hanem a külföldi magyarság körében is.

– Örülök, hogy én is értékmegőrző, hagyományápoló tevékenységet végzek, és a széles magyar kultúra színes szegmensét képviselhetem – fogalmaz bemutatkozásában.

 

Ott segítenek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk

A Nemzetpolitikai Államtitkárság kezdeményezésére a Kőrösi Csoma Sándor Program 2016–2017-ben negyedik alkalommal valósul meg. Célja a diaszpóra magyarságának megszólítása, közösségi és kulturális életének megszervezése, a magyar nyelvismeret fejlesztése és szinten tartása a kiérkező ösztöndíjasok segítségével. A program során évente 100 fiatalt küldenek ki (jellemzően) Magyarországról a világ 25 országába. A misszió a helyi magyar szervezetek, egyházak és oktatási intézmények bevonásával történik, hogy az ösztöndíjasok azokra a területekre érkezzenek, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

A pályázó olyan büntetlen előéletű, a 20. életévét betöltött magyar állampolgár lehet, aki közép- vagy felsőfokú végzettséggel, a magyar szórvány számára hasznosítható szakmai felkészültséggel rendelkezik, és/vagy aktívan részt vesz közösségszervező, hagyományőrző, esetleg egyéb közösségi tevékenységekben. Ausztráliában, Új-Zélandon, Latin-Amerikában, Dél-Afrikában és Izraelben 6 hónapot tölthetnek el, az északi féltekére (Európa, Kanada és Észak-Amerika) utazók kiküldetése 9 hónapig tart.

Azt a 99 főt, akik idén segítik a külföldön élő magyar közösségek megmaradását, az előző években hasonlóan pályázati anyaguk és személyes meghallgatásuk alapján választották ki, többek között Szabados Tamást is.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)