Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Utazási emlékeit és képzelet szülte tájmetszeteit hozta el Gyulára Ale Ildikó

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2017. szeptember 19. 09:00
Utazási emlékeit és képzelet szülte tájmetszeteit hozta el Gyulára Ale Ildikó
A művész kiállítása az Erkel Ferenc Művelődési Központban tekinthető meg

Vetületek címmel nyílt meg szeptember 18-án Ale Ildikó medgyesegyházi születésű festőművész első gyulai kiállítása az Erkel Ferenc Művelődési Központ földszinti galériájában, ahol október 15-ig tekinthető meg díjtalanul. 

____Eredeti-GYHRCSD010.jpg

Ale Ildikó medgyesegyházi születésű festőművész első gyulai kiállítása az Erkel Ferenc Művelődési Központban

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A kortárs művészeti hagyományokból építkező Vetületek című kiállítás átfogó egységét a Tájaim és a Textilpillanatok sorozatok adják, a huszonhét pasztellkép erős szövedékét azonban további hat mű együttese biztosítja.

A Tájaim sorozatban egyfelől utazások emlékeiből kivetülő képzettársítások, másfelől képzelet szülte tájképek, színes tájmetszetek szembesítik a nézőt a 21. századi látásmóddal. A felülnézetből ábrázolt, fantázia szülte útrendszerek izgalmát leginkább az adja, hogy általuk saját útjaik kifürkészésére is vállalkozhatnak a tárlatlátogatók.

Ezzel szemben a Textilpillanatok sorozat tíz képe arra a véletlenszerűen kialakuló atmoszférára épít, amit az ember nap, mint nap, akarva-akaratlanul hoz létre miliőjében. Egyesek észreveszik, másoknak meg kell mutatni, mennyire expresszív forma- és színkapcsolatokat szül a fotel karfájára, a heverőre, székre vetett ruhák, kendők, blúzok, párnák pillanatnyi találkozása.

 

____Eredeti-GYHRCSD002.jpg

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Ale Ildikó ezt teszi: megmutatja. Úgy véli, ruhateregetéskor is az esetlegességben rejlő sokféleség bájos látványa vonzza magához a tekinteteket, nem pedig a munka nehézsége, sem egyéb körülményei. A függöny, mint a külső és belső világ elválasztásának elsőszámú eszköze, nála mintázatával és anyagminőségével hat folyamatosan. Szerinte gyakran csak azért érintjük meg, hogy fényt engedjünk be, vagy éppenséggel fényt rekesszünk ki otthonunkból, és ezzel egy időben önnön kíváncsiságunktól is megszabaduljunk. Nem tudjuk nem észrevenni, amikor a nyitott ablakon beszökő szellő hatására a textil hullámzó mozgásba lendül, és azt is észleljük, hogy órákon, napokon át mozdulatlan képes maradni. Mert ilyenek vagyunk, Ale Ildikó sorozatai pedig karakterünknek ezeket a jellemvonását emelik ki, az érzékeny alkotói megfigyelések vetületeit közvetítik – olvasható az alkotó honlapján.

A Szegeden élő képzőművész kiállítását Szilágyi András filozófus nyitotta meg, akinek költői magaslatokba emelkedő méltatását Beszterczey Attila színművész szavalata egészítette ki. Elhangzott: a kultúra az érzékenységet kívánja fokozni és fenntartani az emberben, Ale Ildikó pedig tudatosan készült ennek magas szintű művelésére.

 

____Eredeti-GYHRCSD008.jpg

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A művész érdeklődésünkre azt mondta, szívesen térne vissza kiállítóként Gyulára, hogy életművének egy másik vetületét is megismertesse az itteni publikummal.

A tárlat október 15-ig tekinthető meg a művelődési központ nyitvatartási idejében.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)