Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Rokkantnyugdíjasként váltotta valóra álmait a háromgyermekes anyuka

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2017. szeptember 09. 17:00
Rokkantnyugdíjasként váltotta valóra álmait a háromgyermekes anyuka
Nagy Mártának nyílt kiállítása a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban

Mindig arról álmodott, ha megöregszik, festeni fog. Sosem gondolt viszont arra, hogy a nyugdíj más is lehet, mint öregségi. Nagy Márta őszinte érzelmekből táplálkozó képei szeptember 8-tól október 14-ig tekinthetők meg díjtalanul a tékában.

____Eredeti-NM12.jpg

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

A kiállító hatgyermekes családban született Mezőhegyesen, de gyermekkorának nagy részét Magyarbánhegyesen töltötte. Itt járt óvodába, majd iskolába, és a művészet iránti szeretete is innen indult. Imádta a rajzórákat és a képzőművészeti szakköröket, amit az akkori igazgatónak, Julika néninek, Szarvasi Sándornénak köszönhet, aki folyton azzal bíztatta, hogy tehetséges.

Nagy Márta háromgyermekes anyuka, aki immár három unokával is büszkélkedhet. Az életben sokat hánykolódott, de végül felnőtt fejjel kitanult egy szakmát, és leérettségizett. A művészetek terén azonban nem képezte tovább magát. Szabadidejében és műkedvelőként alkot, elsősorban önmaga szórakoztatására.

Jelenleg Mezőkovácsházán él családjával. Hét éven át az egyik helyi boltban dolgozott, de meg kellett műteni a hátgerincét, aminek következtében sokáig mozgatni sem tudta a kezeit. A váratlanul érkezett baj igencsak megviselte, de erőt gyűjtött, talpra állt. Egy percig sem feledte ugyanis, hogy fiatalként mindig arról álmodozott, ha megöregszik, festeni fog. Arra viszont sosem gondolt, hogy a nyugdíjazást más is kiválthatja, nem csak az előrehaladott életkor.

 

____Eredeti-NM8.jpg

 

Fotó: Gyulai Hírlap –  Rusznyák Csaba

Meglátta Márta tehetségét

Miután rokkantnyugdíjas lett, eldöntötte, valóra váltja régi elképzelését. Első olajfestménye 2013-ban készült el. Hatalmas kihívást jelentett ez számára, mivel festeni sosem tanult, így azt sem tudta, miként kezdjen neki. Aztán addig próbálkozott, amíg azt nem érezte, hogy jó, amit létrehozott.

Azóta töretlen kedvvel és lendülettel ábrázolja gondolatait, a világot, ahogyan ő látja. Úgy véli, ez az a forma, amely által ki tudja fejezni érzéseit. Nagy Márta azt kívánja a látogatóknak, fogadják nagy-nagy szeretettel autodidakta lénye megnyilvánulásait.

Miközben a képek rendezgetése közben a művész szótlanul meghúzódott a háttérben, a tárlatról lapunknak Veres István szervező nyilatkozott. Azt mondta, meglátta Márta tehetségét, és úgy gondolta, feltétlenül teret kell biztosítania számára, hogy bemutathassa a gyulaiaknak hatalmas alkotóvágyát és ennek lenyomatait. A nyár elején felvette a kapcsolatot Dézsi János könyvtárigazgatóval, aki azonnal felkarolta ötletét. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)