Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Felújítják a gyulai derékvárat

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. HÍREK • 2017. szeptember 08. 13:00
Felújítják a gyulai derékvárat
Az állagmegóvási munkálatokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. finanszírozza

Állagmegóvási munkálatokkal állítják helyre a gyulai erődítmény derékvárát – tudtuk meg szeptember 8-án a Kónya István alpolgármester, Béres István főépítész, valamint Bauer Tamás, a kivitelező Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. munkatársa által tartott sajtótájékoztatón.

bauer tamáskónya istván és béres istván

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

– Úgy tűnik, hogy hosszú várakozás után végre sikerül pontot tenni egy problémára: megújulhat a gyulai vár derékfala – mondta Kónya István. – Ez annak az egy évtizedes munkának köszönhető, amely Gyula örökségvédelmét érinti. 2005-ben 600 millió forintos program keretében sikerült újjá varázsolni a várat, többek között a belső udvar és a kiállítótermek is ekkor újultak meg. Ezt követően hosszú ideig az önkormányzat csak a saját forrásából tudott kisebb-nagyobb felújításokat elvégeztetni.

Az alpolgármester kifejtette, hogy legutóbb két évvel ezelőtt történtek helyreállító munkálatok a várnál. A derékvár falának helyreállítása már akkor szóba került, így Görgényi Ernő polgármester a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez fordult, hogy anyagi forrásokkal segítsen a munkálatokban, tekintettel arra, hogy a vár az állam tulajdonát képzi.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Béres István kiemelte, hogy az MNV Zrt. végzi a kivitelezést, de a munka nem egyszerű, hiszen egy középkori építményről van, az állagmegóvási műveletekre pedig azért van szükség, mert a tégla nem örökös életű, tartósságát az időjárás is befolyásolhatja – ezt támasztják alá a derékfalon és az oldalfalakon látható hiányzó darabok is.

A munkálatok körülbelül 12 millió forintba kerülnek, a munkaterület szeptember 8-i átadása után a jövő héten kezdődhet el a tényleges felújítás, amelyre 90 nap áll a kivitelező rendelkezésére, de a határidő betartása természetesen az időjárási körülményektől is függhet.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Tóth Péter

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)