Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Töltsd el hasznosan a szabadidőd!

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • E-K. Zs. • KULTÚRA • 2017. augusztus 28. 16:00
Töltsd el hasznosan a szabadidőd!
Csaknem 30 közösség várja az érdeklődőket a gyulai művelődési központban

Érdemes alaposan utánajárni, hogyan, mivel lehet minél hasznosabban eltölteni a rendelkezésre álló értékes szabadidőt. Lehet sport, kreatív, életmóddal kapcsolatos vagy éppen művészeti tevékenység, túlzás nélkül állítható, hogy a gyulai művelődési ház csoportjainak szerteágazó kínálata minden területet centire pontosan lefed. Az Erkel Ferenc Művelődési Központban csaknem harminc közösség várja az érdeklődőket szeptembertől.

____Eredeti-erkelferencvegyeskar.jpg

a gyulai művelődési ház csoportjainak szerteágazó kínálata minden területet lefed

Fotó: Incze László/Erkel Ferenc Nonprofit Kft.

A város legnagyobb befogadóképességű kulturális intézménye nagykoncertek, színházi előadások, szalagavatók, kiállítások, konferenciák állandó helyszíne. Emellett az épület énekkaroknak, nótaköröknek, művészeti és kreatív baráti társaságoknak, életmóddal, valamint sportoktatással foglalatoskodó csoportoknak is otthont ad. Helyet biztosít öt nyugdíjas klubnak, alkotói és kreatív baráti körnek, népdalkörnek, vegyeskarnak, bábcsoportnak, fotó- és társastáncklubnak, alakformáló és kismamatornának, gyerekek karateoktatásának, felnőttek önvédelmi edzésének.

Gyula alapvetően a kulturális és történelmi kincsek gazdag, kimeríthetetlen tárháza, azonban aktív közösségekben is bővelkedik. A jelenleg tíz taggal működő Gyulai Rádióamatőrök Klubjának titkára, Burda Szilárd elmondta, ennek a különleges hobbinak köszönhetően akár több száz vagy éppen több ezer kilométeres távolságban is barátságok köttetnek. A csoport mintegy hat évtizede működik, történeti gyökerei igen mélyre nyúlnak vissza, elegendő Bay Zoltán nevét megemlíteni.

A nagy múltú kórust, a gyulai Erkel Ferenc Vegyeskart Rázga József alapította négy évtizeddel ezelőtt, Perlaki Attila karnagy 2003-ban vette át a kórus szakmai irányítást. A repertoár jelentékeny hányadát Erkel Ferenc kórusművei, átiratai adják, az elsődleges célok között szerepel a nagy zeneszerző hagyatékának ápolása, az életmű népszerűsítése, bemutatása.

A József Dezső Amatőr Szakkör és Alkotótábor Egyesület a helyi és környékbeli alkotókat tömöríti, kezdő és haladó szintű tagsággal. Alkotnak, beszélgetnek, kiállításra, szabadegyetemre járnak. Az egyesület célja, hogy az amatőr alkotók ismereteiket bővítsék és fejlődjenek, kiállításokon bizonyíthassanak.

A Magyarvárosi Népdalkör kapcsán elmondható, hogy az éneklés öröme, a népdalok szeretete az elsődleges szervezőelv. A taglétszám állandó, s a foglalkozásokon, összejöveteleken vagy új dalokat tanulnak be, vagy a már meglévő repertoárt csiszolják azért, hogy minél jobban szóljon a soron következő fellépésen.

Az értékőrző tevékenységet végző csoportot, a Békés Megyei Családfakutató Klubot Gyevnár Erika genealógus vezeti. A közösség 2016 szeptemberében lelt otthonra a művelődési központban. A csoporttagok a családjuk története, múltja iránt érdeklődnek, és ezáltal helytörténeti értékmentést is végeznek.

A sor még hosszan folytatható: az Erkel Ferenc Művelődési Központ szeptemberi programfüzete részletesen bemutatja a csoportokat, közösségeket, az alkalmak, foglalkozások időpontjait és a vezetők elérhetőségeit is. Az alapvető információk emellett természetesen a a művelődési ház honlapján, a gyulakult.hu oldalon is megtalálhatók. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)