Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Van rá egy napod, hogy 150 évet utazz vissza az időben

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. • KULTÚRA • 2017. augusztus 18. 14:36
Van rá egy napod, hogy 150 évet utazz vissza az időben
Gyulán állomásozik a budapesti Postamúzeum utazó kiállítása

Postatörténeti kuriózumok tekinthetők meg a budapesti Postamúzeum és a Magyar Posta által útnak indított teherautón, amely augusztus 17-én és 18-án délelőtt 9 óra és délután 5 óra között állomásozik a várkertben, a 2-es számú postával szemben. A mobiltárlat az önálló magyar posta megalakulásának 150. évfordulójára született.

A legmodernebb kiállítási technika egy 150 évvel ezelőtti postai alkalmazottat varázsolt a látogatók mellé

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

A Magyar Posta egyik teherautójában berendezett kiállítás május 4-én indult országjáró útjára, hogy felkeresse azokat a településeket, amelyeken 150 éve postahivatal nyílt meg. A jármű augusztus 17-én gördült be Gyulára, a várkertbe, ahol augusztus 18-án délután 5 óráig várja az érdeklődőket.

A postatörténeti tárgyi értékek és kuriózumok mellett a tárlat gazdag képanyaggal ellátott szöveges tablókat is tartalmaz, a valódi antikvitások között pedig Békés megyei vonatkozásúak is találhatók. Aki időt szán magának a térben és időben egyaránt utazó mobilposta felfedezésére, egy izgalmas ismeretterjesztő filmet is megnézhet, amely példákkal alátámasztva vezet be a levél- és üzenetkézbesítés históriájába, az emberi kommunikáció múltjába és jelenébe.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

A vizuális elemekkel gazdagított kiállításon önkéntes gyulai tárlatvezetők is segítik az eligazodást. A magyar posta függetlenné válásának történetével bennünket Hatvani Béla (nyugalmazott postai alkalmazott) és Dóczi Béla (jelenlegi postai alkalmazott, banki ügyintéző) ismertetett meg. Tőlük tudtuk meg, miként egyesült a posta a távíróval és a távbeszélővel, valamint azt is, hogyan alakult ki a századfordulóra a világ egyik legjobb postaszolgálata. A kiállított eszközöket illetően is készségesen világosítottak fel arról, mit mire használtak, mi célt szolgálnak az évfordulós bélyegek.

 

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Gurzó K. Enikő

Miután mindent aprólékosan végignéztünk, a 150 évvel ezelőtti postai alkalmazottal, a bajszos levélkézbesítővel is összetalálkoztunk. A legmodernebb kiállítási technika, az Augmented Reality segítségével mellénk varázsolt úriember, mint a mesékben, hozott számunkra egy 150 éves üzenetet, és ezt át is nyújtotta. Ha nem hiszik, megmutatjuk. (Ahhoz hasonlatos ez az élmény, mint ami akkor éri az embert, amikor váratlanul betoppan hozzá a Mikulás, akiről már régóta azt hitte, hogy nem is létezik.)

A mobiltárlat Gyuláról Debrecenbe utazik tovább, ahol a virágkarnevál részvevőit fogja szórakoztatni.

A kiállítás megtekintése ingyenes. 

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)