Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Nézz be egy félórára a gyulai művelődési ház galériájába

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • G. K. E. KULTÚRA • 2017. augusztus 01. 10:05
Nézz be egy félórára a gyulai művelődési ház galériájába
74 képet állított ki a Székely Aladár Fotóklub 18 tagja

A mi világunk 2017 címmel nyílt meg július 31-én, hétfőn az Erkel Ferenc Művelődési Központ földszinti galériájában a Székely Aladár Fotóklub tagjainak kiállítása, amely augusztus 25-ig díjtalanul tekinthető meg. 

____Eredeti-GYHRCSD_0031.JPG

A kiállítást Katona Péter nyitotta meg

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– Ha csak teheted, élj mindig úgy, hogy az emberi szellem kristályba fagyott remekműveinek egyikét mindennap megszemléld, s ha néhány pillanatra is! Ne múljon el nap, hogy nem nézegetted néhány percen át valamilyen jó nyomat tükrében Brueghel, vagy Dürer, vagy Michelangelo valamelyik festményét vagy rajzát. Mindezt oly könnyű megszerezni, s oly könnyű megtalálni a félórát, mely a remekművekhez szükséges! – írta Márai Sándor, akinek szavaival Fenyvesi Dóra, a Székely Aladár Fotóklub tagjaként üdvözölte az egybegyűlteket.

A kiállítást Katona Péter, a Békéscsabai Márvány Fotóműhely elnöke, a Magyar Fotóamatőrök Országos Szervezetének (MAFOSZ) dél-magyarországi alelnöke nyitotta meg, Beszterczey Attila rendezvényszervező felkérésére.

 

____Eredeti-GYHRCSD_0003.JPG

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Katona Péter elmondta, a békéscsabai és a gyulai klubot már megalakulásuk óta nagyon sok szál, rengeteg közös élmény köti össze. Arra a kérdésre is válaszolt, miért fotózunk, miért leljük örömünket ebben a tevékenyégben. Úgy vélte, ennek egyik oka az emberi természet velejárója, a közlésvágy, egy másika pedig egészen profán, és kimerül annak egyszerűségében, hogy a fénykép azonnal elkészül, nem kell rá sokáig várakozni.

A tárlat címe találó, mutatott rá a csabai műhely elnöke, hisz mindenki más-más objektíven át látja és láttatja a valóságot, majd művészetelméleti fogalmakat kölcsönvéve kifejtette, mit üzenhet a befogadónak a válogatás. Az egyéniek esetében a művész áttekintést adhat alkotói életpályájáról, a csoportos tárlatokon viszont az egyéni üzenetek feloldódnak, jó esetben megerősödnek. Katona Péter szerint a Mi világunk legfontosabb vonása az összetartozás, a SZAF-tagság, de megjegyezte, a sorban egymást követő fotók között kevés az összefüggés, ezért a néző ne is keressen kapcsolódási pontokat, inkább kezdeményezzen párbeszédet a műalkotással.

 

____Eredeti-GYHRCSD_0007.JPG

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Tartalmát és műfaji változatosságát nézve a tárlat a fotóművészet teljes területét lefedi, a 74 példa közül Katona Péter mégsem emelt ki egyet sem, és ezt meg is indokolta: „mondanivalójában, kompozíciójában mindenik egy remekmű”.

A megnyitó meglepetést is tartogatott. Erdődy Ferenc Vilmos, a Gyulai Alkotókör tagja ugyanis versbe öntötte a kiállítás képeiről megfogalmazódott pillanatnyi gondolatait, ennek felolvasásával zárta le ünnepélyesen a vernisszázs hivatalos részét.

A kiállítás megvalósulásához kollégáink, Rusznyák Csaba és Oláh Szabolcs is hozzájárultak fotográfiáikkal.

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)