Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Történelmi regények írói a Ladics-házban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • E-K. Zs. • KULTÚRA • 2017. július 26. 14:25
Történelmi regények írói a Ladics-házban
A július 27-i esten az Anjou-sorozat és az Akkon-sorozat szerzője is jelen lesz

Gyönyörű környezetben, a VI. Gyulai Végvári Napok egyfajta bevezetőjeként kellemes és érdekes beszélgetés vár mindenkit a Ladics-házban. Július 27-én 20 órai kezdettel a Történelmiregény-írók Társaságának tagjaival Fodor György, az Erkel Ferenc gimnázium tanára beszélget.

Képünk tavaly készült a Ladics-házban 

Fotó: Gyulai Hírlap 

Az esten Csikász Lajos, az Anjou-sorozat és A félhold alkonya-sorozat szerzője, Pete László Miklós dramaturg, színdarabíró, költő, Tamási Izabella szerkesztő, a Történelmiregény-írók Társaságának alelnöke, valamint Trux Béla, az Akkon- és az Eretnek-sorozat írója is tiszteletét teszi. A művekből Beszterczey Attila színművész és a Calliope Diák Színjátszó Kör tagjai adnak elő részleteket.

– Az olvasóknak részben azért érdemes részt venni ezen a beszélgetésen, mert a személyes találkozás révén közelebbről megismerhetik a szerzőket – fogalmazott a rendezvénnyel összefüggésben a Történelmiregény-írók Társaságának alelnöke. Tamási Izabella hozzátette, az írók sok érdekességet tudnak elmondani arról a korról, melyben a regényeik játszódnak. Mint mondta, az érdeklődők akár a könyvkiadás folyamatáról is izgalmas ismereteket szerezhetnek.

Tamási Izabella elmondta, a történelmi regény alapvetően tényekre épülő fikciónak tekinthető, hiszen például nem tudhatjuk pontosan hogyan zajlott le egy konkrét beszélgetés két valós személyiség között. A társaság céljai között az is megtalálható, hogy egy-egy írás minél életszerűbben, a meglévő kutatási adatok felhasználásával valósuljon meg.

A magyar nyelven íródott történelmi regények egyre népszerűbbek, a hazai közönség már nem csupán a külföldieket keresi, mint például Ken Folett vagy Bernard Cornwell – húzta alá, kiemelve: a honi szerzők is divatba jöttek, és egyre termékenyebbek, ezért is alakult meg 2013-ban az egyesület.

A társaság célul tűzte ki, hogy népszerűsíti a történelmi regény műfaját és művelőit, egységbe tömöríti és támogatja a műfajban tevékenykedő írókat, promócióval, utazási, publikálási és kutatási támogatással segíti munkájukat, képviseli érdekeiket az irodalmi életen belül, valamint egyéb területeken, gazdagítja a magyar nyelven olvasó közönség történelemismeretét – részletezte.

Azt is elmondta, a társaság tevékenységei között említhető hazai és nemzetközi rendezvények, konferenciák szervezése, szakmai, kiadói tevékenység folytatása, segíti tagjai részvételét hazai és nemzetközi összejöveteleken, kapcsolatot létesít nemzetközi szervezetekkel, külföldi írókat fogad és szakmai pályázatokat ír ki.

A rendezvény térítésmentesen látogatható, a szervezők mindenkit szeretettel várnak, aki egy kicsit is érdeklődik a történelmi regények és szerzőik iránt.

Összes cikk - lent (max 996px)
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)