Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Megnyitotta kiállítását a 48. Gyulai Nyári Művésztelep

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • T. P. KULTÚRA • 2017. július 13. 10:30
Megnyitotta kiállítását a 48. Gyulai Nyári Művésztelep
A tárlatot Bagyinszki Zoltán nyitotta meg

Július 3-án indult a 48. Gyulai Nyári Művésztelep, július 12-én pedig már a zárókiállításra gyűltek össze a telep művészei és barátaik. Az eseményre a Mogyoróssy János Városi Könyvtárban került sor, ahol először Pribojszki Ferenc zenélt, majd Lakatos József Péter szavalt verseket. A tárlatot Bagyinszki Zoltán nyitotta meg.

albrecht júlia és bagyinszki zoltán

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

– 1969-ben voltunk először Gyulán, ugyanis a városnak volt egy igénye, miszerint újra szeretne művésztelepet – tudtuk meg Albrecht Júliától, a Gyulai Művésztelep Egyesület elnökétől. – Mi a telepnek alkalmas helyet kerestünk akkor, ők művészeket, így egymásra találtunk. A mesterünk, Tóth Tibor festőművész volt, akivel Budapestről jöttünk. Eleinte egy 50-60 fős, nagyon vegyes társasággal indult a telep, de a mesterünk fokozatosan kiszűrte az amatőr és hobbifestőket, így egyre jobban a hivatásos művészet irányába tolódott a hangsúly.

Az egyesület elnöke hozzátette, hogy az idei telep nagyon más volt, hiszen az Erkel gimnázium kollégiumát szokták meg helyszínül, de ott most folyik a felújítás, így eléggé későn, csak májusban tudták meg, hogy a Harruckern iskola kollégiuma tudja őket fogadni. Ez maga után vonta, hogy az általában 3-4 hetes művésztelep, most mindössze 10 napos volt.

A tárlat megnyitója Pribojszki Ferenc furulyajátékával indult, majd Lakatos József Péter adott elő egy verskoszorút. A kiállítást Bagyinszki Zoltán nyitotta meg, akit rengeteg szál fűz a művésztelephez, hiszen ő a csoport önkormányzati összekötője, egyben barátjuk is. Beszédében – amely alatt egy összeállítás futott az általa, a telepről készített fotókból – kiemelte, hogy Gyula a kultúra magyar városa, amelynek életében a művésztelep kiállításának megnyitója mindig ünnepi esemény. Hozzátette, hogy reméli, a következő 48 évben is itt fog alkotni a társaság.

A Gyulai Nyári Művésztelep tagjai is készültek egy különlegességgel, hiszen Bagyinszki Zoltán nyugdíjba vonul az év végén, ezért és köszönetképpen a rengeteg segítségért, az egyik kiállított festménnyel ajándékozták meg őt.

A tárlatot augusztus 20-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

 

Fotó: Gyulai Hírlap – Rusznyák Csaba

Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
+
+
+
+
+
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)