Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Székelyhidi-tárlat a Kohán Képtárban

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • KULTÚRA • 2017. május 17. 15:30
Székelyhidi-tárlat a Kohán Képtárban
A festőművész életmű-kiállítása május 19-én nyílik meg

Székelyhidi Attila június 18-ig megtekinthető válogatott műveinek kiállítását Csáji Attila képzőművész és Görgényi Ernő polgármester nyitja meg a Kohán-képtárban délután 4 órakor.

Székelyhidi Attila

Fotó: Gyulai Hírlap – M-P. J. 

Székelyhidi Attila meghatározó alakja a gyulai festészetnek. 1942-ben született Gyulán, majd Szeghalmon élt és érettségizett. Az egri tanárképző főiskola elvégzése után, 1965-től egy általános iskolában tanított, majd az Erkel Ferenc gimnáziumban, de dolgozott a Békéscsabai Tanítóképző Főiskola vizuális szakán és a Bay Zoltán Gimnáziumban. Nyugdíjba vonulásáig a városi képtárnál tevékenykedett, Koszta Rozáliával közösen évekig vezette az Erkel Ferenc Művelődési Központ ifjúságiképzőművész-szakkörét. A rendszerváltozás után megbízták Gyula város Bene-gyűjteményének kezelésével is.

Alapító tagja az 1969-ben Tóth Tibor festőművész által szervezett Gyulai Művésztelepnek, amelynek szervezőmunkájában is részt vett. 1977 óta tagja a Művészeti Alapnak, a mai MAOE-nak, megalakulásától a Magyar Vízfestők Társaságának, a Békéstáji Művészeti Társaságnak, a Gyulai Alkotók Körének. Megfordult az öcsényi, a kétegyházi és a mórahalmi művésztelepeken, és a szárhegyi nemzetközi művésztelepen. 

Főként grafikai eljárásokat alkalmazott, akvarellel és pasztellel dolgozott, témáit a naturalizmus eszköztárából merítette. Műveinek nagy része tájkép, de az emberi karaktert is előszeretettel ábrázolta.

Látásának megromlása miatt Székelyhídi Attila korlátozott viszonyok között éli mindennapjait. Jelenleg az újkígyósi szeretetotthonban lakik. 

Összes cikk - lent (max 996px)
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)