Keresés


csak pontos egyezésekre
Keresés: oldalakon dokumentumokban, lapszámokban
Archívum
Gyulai Hírlap Archívum

Gyulai Hírlap - Egy jó egri borosgazda Gyuláról

Összes cikk - fent (max 996px)
  A  A  A 
GYULAI HÍRLAP • Mocsár-Pörjés JózsefINTERJÚ • 2009. december 14. 09:10
Egy jó egri borosgazda Gyuláról
Bozó András: Ha jó gazdája vagy a boraidnak, megtalálod a helyet, ahonnan a legtöbb értéket tudja magába szívni
A gyulai Bozó András egri borosgazda. Fotó: Gyulai Hírlap Online

Próbáld a legjobbat adni magadból, építs bátran a hagyományaidra, keresd meg a valódi értékeidet, légy eredeti és összetéveszthetetlen, ezekre alapozd a mindennapi kemény munkát, hittel dolgozz, és éld az életed. Törekedj a Jóra!

Az év borásza lett dr. Lőrincz György, az egri St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet egyik tulajdonosa, akihez – bármily furcsa – gyulai szálak is vezetnek. A pincészet gyulai tulajdonosával, Bozó Andrással beszélgettünk a sikerhez vezető útról, az általuk készített borokról, annak filozófiájáról és hitéről.

 A bor csak közvetít. Bele van írva minden. Vannak borok, melyeket jó olvasni, elmélyedni bennük. Reméljük, a mieink is ilyenek. Legalábbis törekszünk rá. Közvetít. A hagyományokat, a föld értékeit, ásványokat, sokszínűséget, gazdagságot, napsütést, minden éghajlati és évjárati adottságot, a borász tehetségét és szándékát. Ha jó gazdája vagy a boraidnak, megtalálod a helyet, ahonnan a legtöbb értéket tudja magába szívni, nem mérgezed vegyszerekkel, tisztán bontasz ki minden adottságot, nem uniformizálsz, és sosem hazudsz. A borokat csak neveled, mintha gyermekeid lennének, nem vagy erőszakos, nem avatkozol be a természet és Isten dolgaiba. Csak aki így közelít a szőlőhöz és a borhoz, érezheti meg, micsoda erő szunnyad alattunk és fölöttünk. És korán kell kelni, állhatatosan dolgozni, hinni, hogy a jó úton jársz, de sosem elhinni, hogy célhoz értél.

 Hol található a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet?

 Az egri borvidékhez tartozunk, a pincészetben hárman vagyunk társak és barátok. Mindhárman hisszük a fenti gondolatokat, és támogatjuk egymást a közös úton. Hármunk közül mégis kiemelkedik dr. Lőrincz György (a mi Gyurink) tehetségével, kitartásával, hitével, elszántságával és jóságával. Sokan gyulaiak személyesen ismerhetjük, hiszen a Corvin Borklubnak rendszeres vendége feleségével, Andreával, akiről a pincészet a nevét kapta. Gyuri szerint minden nő szentté válik három gyermek áldása után. Nekik négy van, hármunknak tíz. Komplett focicsapat.

 A szőlőbirtokról mit szabad tudnunk?

 A szőlőbirtokot 2000-ben alapítottuk, és Gyuri kitartó munkájának és borainknak köszönhetően azóta szinte minden hazai és nemzetközi elismerést megkapott. Volt az év Egri Borásza, Gál Tibor-díjas, az Év Embere Lengyelországban, a Borászok Borásza és a Magyar Köztársasági Érdemrend  lovagkeresztjét is viseli. Most megkapta a szakma legrangosabb elismerését, az Év Borásza kitüntető címet.

 A pincészetükben hogyan nevezik el ezeket a jófajta egri borokat?

 Kutyafáját, Napbor, Áldás, Merengő, Örökké, Boldogságos, Magyalos, Kedves, Hangács… Dűlők, borok, nevek. Nálunk minden bor átesik a keresztségen, akár a gyermekeink.

 Gyulaiként hogyan sikerült egy ilyen remek társaságba bekerülnie?

 Már az egyetemi éveim alatt magával ragadott a borok feltáruló világa. A rendszerváltás környezetében a borászok a korábbi beszorított helyzetből úgy nőttek ki, mint a virágok. Csak mentünk, baráti társaságban kirándultunk a Balaton-felvidéken, csatangoltunk a szőlőkben szüret idején. Nem volt szőlősgazda, aki ne akarta volna megmutatni a borát. Büszkén, élete fő művét. Pedig sosem látott palackot. Esténként felsétált a pincébe, hogy a vacsorához bort hozzon a családnak, de csak annyit, hogy mindenképpen elfogyjon, és másnap ismét kimehessen a szőlőbe, kérges tenyerében kapával, hiszen ha már ott volt, dolgoznia is kellett. Aztán leült az őszi napsütésben, és azon gondolkozott, hogyan is kerül kétezer óra napsütés a szőlőszembe, meg azon is, hogyan bánhat ő ezzel tisztességgel. Ez az, ami megragadott, aztán találkoztam Gyurival, és csak azt vettem észre, hogy együtt dolgozunk. Tiszteljük a környezetünket, nem mérgezzük a földet, biogazdálkodunk, a borvidék hagyományait építjük tovább. Hiszünk a megfeszített áldozatos munkában, és törekszünk a jóra. A St. Andreát a szívünk alatt hordjuk, a gyermekeink mellett. Talán ez a siker titka. Kívánom, hogy kóstolják meg a gyulaiak is szeretettel.

 

Egri St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet
Összes cikk - lent (max 996px)
+
+
A rovat friss cikkei
A Gyulai Hírlap legfrissebb cikkei
Cikkek keresése az online archívumban
Bannerfelhő (max 165px)